9.6 C
Den Haag
zondag, december 22, 2024

Van uitstel komt afstel? Of toch niet?

COLUMN Bas van der Meij Registeraccountant en partner bij ABIN Accountants en Adviseurs Noordwijk

Onze edities

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zou niet meer dan € 500.000 mogen lenen van zijn B.V. Over de rest moest hij belasting betalen. De uitzondering op deze regel was een eigen woning lening. De ingangsdatum van deze regeling was voorzien op 1 januari 2022. De maatregel was immers al aangekondigd in 2018. Dit wetsvoorstel moest er komen omdat belastingheffing voor dga’s anders te lang werd uitgesteld. Dit wetsvoorstel wordt de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap genoemd.

Wat gebeurt er namelijk in de praktijk. Een dga heeft € 1.000.000 in zijn B.V. op een bankrekening staan. Hij koopt in privé drie appartementen en verhuurt deze aan een derde. De koopsom leent hij van zijn B.V. In box 3 betekent dit geen belastingheffing, omdat de schuld dan gelijk is aan de waarde van de appartementen. Hij hoeft dus geen inkomstenbelasting te betalen in box 3, terwijl de huurinkomsten bijna vrij van belasting zijn. Uiteraard moet hij wel een rentevergoeding betalen aan zijn B.V., waar de BV dan uiteraard wel belasting over betaald. Maar met een lage rente, is dat te overzien.

Het probleem is echter dat dit op grote schaal gebeurt. Sterker nog, er wordt ook voor caravans, boten, tweede huizen en vakanties veel geleend van de B.V. Dit geld is privé al uitgegeven, zonder dat daar belasting over is betaald. Een volgens de Belastingdienst onwenselijke situatie.

Toch is invoering van dit wetsvoorstel, dat moet voorkomen dat een DGA ongelimiteerd van zijn BV kan lenen door het demissionair kabinet uitgesteld naar 1 januari 2023. En nu wordt ook de behandeling van dit wetsvoorstel in het parlement uitgesteld. Betekent dit dan uitstel of afstel?

Het kabinet  wilde belastingpositie van de DGA breder bezien en niet alleen kijken naar leningen van de DGA aan de BV. Het gevolg kan zijn dat er niet alleen eenmalig naar excessieve schulden wordt gekeken, maar dat de jaarlijkse belastingdruk voor DGA’s sowieso omhoog gaat. Het wetsvoorstel excessief lenen zou er namelijk alleen voor zorgen dat de excessieve schuld werd verminderd. Maar de belastingheffing over beleggingen in de BV, leningen voor de eigen woning en de heffing in box 3 bleven buiten schot. Maar blijft dit zo?

Al met al is de conclusie dat de Wet excessief lenen nog geen gelopen koers is en dat we moeten ‘vrezen’ voor een bredere werking. Afstel zal er wel niet van komen, op een bredere belastinggrondslag kunnen we wel gaan rekenen.

Bas van der Meij is registeraccountant en partner bij ABIN Accountants en Adviseurs in Noordwijk. Geboren in het jaar dat 3M de gele post-it-velletjes voor het eerst op de markt bracht. Staat dicht bij zijn klanten. Heeft veel verstand van digitalisering, online omgevingen en kan snel informatie opnemen en analyseren. Golft (te weinig) met de hoogste handicap mogelijk. Verlicht uw administratieve lasten.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..