4.7 C
Den Haag
dinsdag, november 19, 2024

Uw pensioen in eigen beheer: afkopen of omzetten?

Onze edities

COLUMN Michaël LentzeNotaris en Registermediator, Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

Bij veel ondernemingen zijn bepaalde bedragen gereserveerd voor pensioenen. In de praktijk blijken deze bedragen niet direct inzetbaar of zelfs aanwezig te zijn. Ook zijn er vaak discussies over de waardering van pensioenen op de balans, de fiscale of commerciële waarde.

U begrijpt dat dit ook bij een scheiding van de DGA, liquidatie van de BV of overdracht van de aandelen problemen op kan leveren.

Vanwege de problemen met het pensioen in eigen beheer is de wetgever gekomen met de Wet Uitfasering Pensioen in Eigen Beheer. Als het goed is heeft uw accountant of belastingadviseur u hierover bericht.

Nieuwe vormen, grote gevolgen

Als dga van een bv bouwt u waarschijnlijk pensioen op in eigen beheer. Door de nieuwe wetlgeving moet u dus nadenken over dit pensioen. Straks zijn er drie mogelijkheden:

  • U zet uw pensioen op de balans tegen de fiscale waarde.
  • U koopt uw pensioen af en betaalt daar belasting over.
  • U laat uw pensioen doorlopen, maar bouwt verder niets op.

Zorgplicht en een handtekening

Als u uw pensioen in eigen beheer wilt afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting, heeft u de toestemming van uw partner en van uw ex-partner(s) nodig. Zonder zijn of haar handtekening is afkopen of omzetten niet mogelijk. De rol van de partner is zo belangrijk dat zijn of haar rechten worden beschermd. De pensioenovereenkomst die u als dga met de bv heeft gesloten bepaalt namelijk ook het pensioendeel van uw (ex-)partner. Bij afkoop of omzetting vervalt het recht op partnerpensioen en de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Nu er een nieuwe regeling geldt, zijn dus ook nieuwe afspraken tussen u beiden nodig.

Wel of niet verplicht langs de notaris?

Men is het er nog niet over eens of de nieuwe en afwijkende afspraken die u nu samen moet maken, alleen in de huwelijkse voorwaarden of in een (aanvullend) echtscheidingsconvenant vastgelegd kunnen worden. Kortom: of u voor het vastleggen van deze afspraken verplicht via de notaris moet laten vastleggen.

Ik ga ervan uit dat u niet het risico wilt lopen dat de nieuwe afspraken niet geldig zijn omdat u ze niet in de goede vorm heeft vastgelegd. Daarom is het raadzaam toch de gang naar de notaris te maken.

De notaris kan dan u en uw (ex-)echtgenote ook goed voorlichten. En misschien is het dan ook geen slecht idee om direct ook naar uw testament en levenstestament te kijken.

Als familierecht deskundigen helpen wij u graag.

Laatste nieuws

Een nieuwe toekomst als zelfstandig gerechtsdeurwaarder voor Robbert-Jan Brugman

“Persoonlijke benadering, afspraak is afspraak, een optimale bereikbaarheid en niet in de laatste plaats laagdrempelig. We zijn klaar voor...

Lees ook..