7.3 C
Den Haag
zondag, december 22, 2024

Uw bedrijf is van uw exen

Onze edities

COLUMN Michaël Lentze,

Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze

Hoe aantrekkelijk is het idee dat u met de ex van uw ex moet onderhandelen over de waarde van uw aandelen? Het gebeurt vaker dan u zou denken! Zeer recentelijk kreeg ik te maken met de volgende situatie.

De exen

Meneer G. bijvoorbeeld was een succesvol ondernemer. In relaties had hij echter minder geluk. Toen hij nog jong was, trouwde hij in gemeenschap van goederen met zijn eerste liefde. Ze woonden in het huis dat hij geërfd had en zij bemoeide zich niet met zijn zaak. Ze had wel aandelen in de B.V., maar dat was eigenlijk omdat hij niet zichtbaar wilde zijn als aandeelhouder in de KvK. Tien jaar later werd de scheiding uitgesproken.

Meneer G. trouwde met een nieuwe liefde. Ook dit keer in gemeenschap van goederen en ook dit keer liep de relatie na enige jaren stuk. Vlak na deze scheiding kreeg meneer G. een fatale hartaanval.

Niets op papier

Omdat hij zijn testament nooit heeft aangepast, met daarin nog zijn eerste vrouw als begunstigde, en omdat zijn eerste scheiding nooit goed is afgerond bij de notaris, ontmoeten zijn twee exen elkaar bij ons aan tafel.

Het huis van meneer G. was in het eerste scheidingsconvenant aan hem toegewezen. Zij hebben er echter nooit bij stilgestaan dat zij hun scheiding hadden moeten effectueren bij de notaris. De akte om het huis weer op zijn naam te krijgen, is nooit gepasseerd. Zijn eerste vrouw had weinig interesse in het bedrijf, dus over aandelen bijvoorbeeld was ook niets vastgelegd. Ze had er gewoon nooit bij stilgestaan. Toch had zij na de scheiding wel degelijk recht op een deel van die aandelen.

Ook voor het tweede huwelijk zijn geen afspraken vastgelegd en dus heeft de tweede mevrouw G. nu te maken met de ex van haar ex. Ook zij heeft recht op een deel van de aandelen en het huis waar zij zo lang samen hebben gewoond is inmiddels behoorlijk veel waard. En ze is niet bereid haar deel van de nalatenschap zomaar op te geven.

Ruzie en een wankel

bedrijf

Door het geruzie van de beide exen van meneer G. vechten er nu mensen die elkaar nooit eerder ontmoet hebben over het huis, het bedrijf en kostbare inboedel. De nieuwe mannen van de exen G. hebben de erfenis in gedachten al drie keer uitgegeven. Het bedrijf wankelt inmiddels na de scheidingen en het overlijden van meneer G. De onzekerheid over de eigendom, het leiderschap en de te varen koers beïnvloeden de bedrijfsresultaten sterk.

Beide exen G. menen recht te hebben op het huis en het bedrijf en houden hun vuisten gebald. Gelukkig zijn er met mediation uiteindelijk afspraken gemaakt waarin beide partijen zich kunnen vinden.

Dus: wilt u met de ex van uw ex om tafel en toezien hoe het bedrijf dat u zo zorgvuldig hebt opgebouwd versnipperd wordt?

Liever niet? Neem dan even de tijd om uw belangrijkste documenten door te lopen. Vergeet niet na een scheiding de afspraken te effectueren bij de notaris. Maak huwelijksvoorwaarden en leef deze ook na. Vraag uzelf wie er in uw testament als de begunstigde vermeld staat. En, heel belangrijk: hebt u wel goede afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat uw bedrijf en uw privéleven elkaar nooit nadelig kunnen beïnvloeden?

Vorig artikel
Volgend artikel

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..