2.8 C
Den Haag
zaterdag, december 28, 2024

Steenvlinder: dé pionier in transformatie door zelfbouw

Onze edities

tekst: philip fokker fotografie: bas kijzers

Na jarenlang plannen maken is het eindelijk zover: De Plaspoelpolder gaat aan alle kanten vernieuwd worden. Het startschot voor die vernieuwing is gelost door de zelfbouwspecialisten van Steenvlinder, die in het voormalig Rijkswaterstaat gebouw aan de Koopmanssstraat 1 een bijzonder transformatie project leiden. Hier zullen binnenkort 62 particulieren aan de slag gaan om hun droomwoning te realiseren. Welkom dus, op zelfbouw locatie Metamorfose!

Rondleiding

Uiteraard vindt het interview met Steenvlinder oprichters Hans Sparreboom en Marnix Norder plaats op de locatie waar binnenkort zelfbouwers de handen uit de mouwen zullen steken. Op de parkeerplaats van het imposante gebouw steekt Sparreboom meteen van wal: “Waar je nu nog garages hebt op de begane grond, daar zullen woningen komen waar eventueel een vide in gebouwd kan worden.” Eventueel, want de toekomstige bewoners moeten zich tijdens de zelfbouw alleen aan het kavel paspoort houden, voor de rest zijn zij vrij om hun woning naar eigen inzicht in te delen. 

Tijdens de klim naar de hoger gelegen etages (Metamorfose telt er in totaal zeven) legt Sparreboom uit dat Steenvlinder eigenlijk lege dozen verkoopt. Weliswaar met een nieuw dak,  riolering, elektra- en waterleidingen en (verticaal) groen rondom het pand, maar voor de rest is het aan de bewoners zelf om te bepalen hoe zij de gekochte vierkante meters indelen.

Duurzaamheid wordt beloond

En al zijn de gasvoorzieningen aanwezig, Norder vermoed dat veel klussers besluiten om energie neutraal te gaan wonen: “Duurzaamheid is zeker mogelijk in ons klusrijpe gebouw. Zo is op het dak, naast ruimte voor terrassen, ook plaats voor zonnepanelen. En dat is niet alleen een recht waar de bewoners van de penthouses gebruik van kunnen maken, de koven voor de leidingen zijn namelijk doorgetrokken naar alle kavels. Voor het afnemen van een duurzaamheidspakket met daarin een ventilatie-terugwin-systeem, HR-glas en maximale gevelisolatie, krijgt de zelfbouwer een korting van 5.000 euro.” Maar ook voor de aanleg van een Frans balkon (5.000 euro) en een loggia (10.000 euro) worden zelfbouwers gestimuleerd met flinke kortingen. Het meest bijzondere en baanbrekende duurzaamheidselement in Metamorfose zijn volgens Norder de deelauto’s: “Voor iedere bewoner hebben wij een parkeerplaats beschikbaar. Maar daarnaast hebben zij samen met de gemeente, die écht een pluim verdient voor haar inzet en het meedenken, een primeur. Voor de bewoners zal namelijk een deelautosysteem bij het pand worden gerealiseerd, zodat men eigenlijk altijd de beschikking heeft over een extra auto of, tijdens het klussen, een busje uiteraard.

Zelfbouw betekent meer woongenot

Beide heren spreken uit ervaring als het om de resultaten van zelfbouw gaat. Zowel Sparreboom als Norder genieten dagelijks in hun eigen woningen van de resultaten die hun zelfbouw hen heeft opgeleverd. Maar ook de praktische en ambtelijke ervaring die nodig is om grote zelfbouw projecten te realiseren, is bij Steenvlinder aanwezig. De ondernemers hebben elkaar namelijk ontmoet bij de realisatie van zelfbouw in het Juno gebouw in de Binckhorst. Sparreboom schoof daar aan als integraal manager kleinschalig opdrachtgeverschap van de gemeente Den Haag en Norder als wethouder stadsontwikkeling, volkshuisvesting en integratie. Sparreboom: “Wij hebben als geen ander kunnen zien hoe zelfbouw positief bijdraagt aan de ontwikkeling van een wijk. De leefbaarheid en de sfeer gaan er op vooruit en ook lokale ondernemers en winkels floreren in een buurt waar zelfbouw gerealiseerd is.” Norder: “Twintig procent van de huizenbezitters heeft simpelweg geen behoefte aan de uniformiteit die bijvoorbeeld een Vinex woning kenmerkt. Zo ben ik in een zelfklus pand geweest waar een eigenaar op de derde etage een badkuip had neergezet, gewoon omdat hij van badderen houdt. En een gezin met veel kinderen, die kan er voor kiezen om een groot aantal kleine kamertjes te bouwen, bij zelfbouw is het allemaal geen probleem”.

Oproep aan eigenaren en investeerders   

Door de grote leegstand van kantoorpanden in Nederland is een metamorfose door middel van kluswoningen écht een uitkomst. Sparreboom: “Op dit moment voeren wij gesprekken in verschillende gemeentes die maar al te graag panden willen laten omtoveren tot woningen.” Norder: Transformeren is namelijk duurzaam, want je hoeft niet te slopen. Door zelfbouw levert een gebouw de eigenaren dan nog een mooie winst op. De tijd van de zogenaamde gestempelde jaren ‘70 flats is echt voorbij. De tijdsgeest is: Duurzaamheid, pluriformiteit en ambachtelijkheid. En juist omdat steeds meer gemeenten bij ons aankloppen, zijn wij opzoek naar eigenaars van zakelijk vastgoed en investeerders die willen beleggen in stenen.”

Bij de heren van Steenvlinder bent u als eigenaar of investeerder duidelijk op het juiste adres. Door hun pioniersmentaliteit begrijpen zij wat zelfbouwers – absoluut geen doorsnee doelgroep – van een pand verlangen. Kennis die zij koppelen aan jarenlange ambtelijke ervaring, waardoor zij gemakkelijk bij bestuurders kunnen aanschuiven om een gesprek over de mogelijkheden van een pand aan te gaan. Het absolute bewijs voor deze effectieve aanpak is het Metamorfose gebouw in Rijswijk: na twee weken ligt namelijk al twee derde van de woningen onder optie bij een potentiële klusser. Kortom, het Metamorfose project wordt een succesvolle transformatie en een parel in de dynamische Plaspoelpolder, dat is zeker. 

www.steenvlinder.nl

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..