Onrustig is het en blijft het voorlopig in de Haagse horeca. Al was 2022 een goed jaar met goede omzetten, worden er voor volgend jaar de nodige faillissementen verwacht. We spraken over de stand van de (horeca)zaken in de regio met twee makelaars van VDS Horeca Makelaars, Robert van der Starre en Christiaan Spoel.
In zijn bijna twintig jaar ervaring als horecamakelaar heeft van der Starre het nog niet eerder meegemaakt dat hij meer dan honderd zaken te koop had staan. “Het aanbod is groot en divers.” De redenen zijn inmiddels wel bekend, de energieprijzen, de inflatie en het personeelstekort zijn samen met de verplichting om de Corona steun en de uitgestelde belasting terug te betalen, voor veel bedrijven teveel gevraagd.
dagzaken
In Den Haag kwam daar nog bij dat een paar jaar geleden de gemeente besloot om het aantal horecagelegenheden flink uit te breiden. Was het tot 2015 in een winkelstraat de regel dat 20% van het winkelaanbod horeca mocht drijven, als gevolg van de teruglopende winkelstand werd dat toen verhoogd naar 30%. Veel dagzaken (koffie en lunch) openden hun deuren. “Geen verassing is het”, zegt Spoel “dat juist diezelfde dagzaken het hoofd nu niet meer boven water kunnen houden.” Het aanbod van horecazaken die te koop staan, mag dan explosief zijn gestegen, de vraag is zo’n beetje gelijk gebleven. Wat logisch is, meldt van der Starre. “Want omdat er zoveel aanbod is, wordt de prijs naar beneden gedreven.”
toprestaurant
Wel vinden ze dat Den Haag het heeft getroffen met haar horeca. Spoel: “Kijk maar eens in de Weimarstraat hoeveel leuke koffietentjes daar de laatste tijd bij zijn gekomen.” Van der Starre denkt dat er in de stad nog wel ruimte is voor een paar sterrenrestaurants en zeker voor nachtgelegenheden. “Het nachtleven staat hier echt op een laag pitje.” Overigens kan hij wel aankondigen dat er volgend jaar op het Noordeinde een absoluut toprestaurant bij gaat komen.
Met de gemeente hebben de twee veelal positieve ervaringen. Wel denken ze dat de vergunningen voor restaurants in de categorie 1 met een uurtje zouden moeten worden verlengd naar 12 uur ‘s-nachts. “Nu is het 23.00 uur en dat is natuurlijk geen handige tijd.”
conjunctuurgevoelig
Het wordt spannend de komende maanden verwachten de twee die zelf uit de horeca afkomstig zijn. Van der Starre: “Als het wat minder goed gaat met de economie, is horeca het eerste waar mensen op bezuinigen. Daar staat tegenover dat als het weer wat beter gaat, de horeca daarvan als eerste de vruchten plukt.” Spoel: “Geen andere branche is zo conjunctuurgevoelig.”
Faillissementen zijn onvermijdelijk, stellen ze. Ook al omdat in sommige gevallen zaken die niet zo goed liepen, door de Corona steun overeind zijn gebleven, maar nu alsnog de rekening krijgen gepresenteerd. Spoel: “Ik adviseer de horecaondernemer om heel goed te rekenen. Met een marge van 15% moet het volgens mij kunnen lukken.”