0.2 C
Den Haag
maandag, januari 20, 2025

‘Perfect storm’ op de Haagse vastgoedmarkt jaagt woningbeleggers van toneel

Onze edities

De bouwsector en de vastgoedmarkt in Nederland zit vast. Muurvast. Waar er weinig gebouwd wordt vanwege de gestegen bouwkosten en de stikstofregels, doen beleggers massaal hun woningen van de hand door steeds strengere regelgeving omtrent het verhuren van woningen. Investeerders trekken zich terug uit grootschalige bouwprojecten en na de zomer is het realiteit: Een bouwinfarct. En dat terwijl de Haagse bevolking in 2040 naar verwachting zal toenemen met 80.000 inwoners. Martijn Lentze, eigenaar van het Haagse 070 Vastgoed, is al 15 jaar actief in de lokale vastgoedmarkt en wacht net als veel andere investeerders de ‘perfect storm’ die nu buiten raast even rustig af. Maar deze situatie kan zo echt niet langer meer, oppert hij.

070 Vastgoed bijt zich als professionele investeerder vast in transformaties, kleinschalige nieuwbouw, verduurzaming- en verdichtingsprojecten. Hierbij worden momenteel op 15 locaties meer dan honderd duurzame woningen toegevoegd aan de Haagsche woningvoorraad. De in het oog springende transformaties zijn een schoolgebouw, een kerk, een V&D winkel en zelfs een voormalige sexclub die worden omgetoverd naar gloednieuwe appartementen.  De gemeente Den Haag ziet Lentze als haar partner binnen het vergunningstraject om de afweging van leefbaarheid, toekomstplannen en doelmatigheid te maken. 070 Vastgoed richt zijn pijlen in de toekomst op de grotere transformatie en nieuwbouwprojecten om hierin een bepalende rol te kunnen gaan spelen in het verruimen van de stad. Maar die plannen worden met de huidige reguleringsmaatregelen vanuit de overheid voor verhuurders maar even in de ijskast gezet. En daarin is 070-vastgoed lang niet de enige.

Overregulering hangt slot om vastgoedmarkt

“Er dreigt een bouwinfarct, huurders kunnen geen huurwoning meer vinden en verhuurmarkt wordt overgereguleerd,” verzucht Lentze, die met zijn bedrijf afgelopen tijd zeker meer dan 40.000 vierkante meter woonruimte in Den Haag heeft toegevoegd. “Hoe moeten nieuwe woningen worden bijgebouwd als de vraag toeneemt, maar de regering reguleert op basis van een woningmarkt van twee jaar geleden en daarmee de markt op slot gooit?”

De overregulering die Lentze bedoelt zijn de Wet goed Verhuurschap, Wet betaalbare huur, de verhoogde overdrachtsbelasting, het dreigende verbod op tijdelijke contracten en de enorme stijging van de box 3 heffing als luis in de pels van verhuurders. Die maatregelen hebben tot gevolg dat verhuren of niet mag of niet loont, huurwoningen verkocht worden en investeerders alternatieven zoeken. “We zitten, zoals TU-Delft hoogleraar woningbouw Peter Boelhouwer zo mooi zegt, in een perfect storm,” benadrukt Lentze. “Want de woningmarkt loopt aan alle kanten vast. Zowel voor bestaande bouw, als nieuwbouw. Stimuleren is nu het enige juiste beleid, niet reguleren. De maatregelen zijn drie jaar geleden tijdens een overhitte woningmarkt bedacht. De belegger belemmerde de mogelijkheden voor de starter in bepaalde segmenten. De negatieve rente en de vlucht naar het vastgoed was daarvan de oorzaak, niet de professionele vastgoedbelegger. De overheid reguleert te laat. Nu is de markt 180 graden gedraaid.” 

De woningmarktperikelen hebben ook invloed op de business van 070 Vastgoed, maar Lentze ziet nog genoeg kansen in deze tijd. Echter kan dat niet alleen vanuit de markt. “Wij zien graag een veel actievere rol vanuit de gemeente en overheid om stilgevallen woningbouwprojecten samen met ontwikkelaars weer van de grond te krijgen. Meer samenwerken tussen markt en overheid is echt noodzakelijk in deze dreigende crisis. Ontwikkelaars en beleggers staan klaar, maar dan moet de overheid wel eerst vertrouwen creëren en een zet doen in dit schaakspel. Want de tijd loopt ondertussen gewoon door met de woningzoeker als verliezer.”

https://www.070vastgoed.nl/

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..