COLUMN Michaël Lentze, Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation
Het huwelijksvermogensrecht zoals we dat nu kennen ondergaat binnenkort een verandering. Geliefden die nu in gemeenschap van goederen trouwen delen al hun goederen, schulden en aansprakelijkheid. Vanaf volgend jaar echter worden er interessante wijzigingen ingevoerd. Maar staat u nu op het punt om uw trouwkleding dicht te knopen? Lees dan even door!
Trouwen in gemeenschap van goederen
Als u ervoor kiest om in gemeenschap van goederen te trouwen, delen uw partner en u alles bij helfte: de goederen en de schulden. Bovendien kunt u allebei betrokken of aansprakelijk gesteld worden in geval van een misstap of een faillissement. Alle goederen die u voor het huwelijk al had of die u tijdens het huwelijk verkreeg komen beide partners dus toe. Ook de waarde van een onderneming wordt bij een eventuele echtscheiding verdeeld.
Om het gezin en het bedrijf te beschermen voor mogelijke tegenvallers van het andere kamp stellen veel ondernemers huwelijkse voorwaarden op. Zo hoeft het gezin niets te verliezen als het zakelijk tegenzit en heeft het bedrijf geen last van persoonlijke schulden bijvoorbeeld. Door de aanstaande wetswijziging echter denken veel ondernemers onterecht dat goede huwelijkse voorwaarden niet meer nodig zijn.
De veranderingen
De beperkte gemeenschap van goederen wordt komend jaar de nieuwe standaard. Als u trouwt valt alleen wat u tijdens het huwelijk samen opbouwt in de gemeenschap van goederen. Alles wat u voor het huwelijk heeft opgebouwd valt buiten deze gemeenschap. Ook schulden van voor het huwelijk behoren uw partner niet toe. Bij een scheiding wordt slechts dat wat de partners tijdens het huwelijk hebben verdiend of de schulden die zij opbouwden verdeeld. Erfenissen en giften vallen altijd buiten deze regeling en blijven privé.
Als bij een scheiding de partners niet kunnen bewijzen dat een bepaald goed of een bepaalde schuld aan een van hen toebehoort, wordt het als gemeenschapsgoed aangemerkt.
Goede administratie nodig
Om toekomstige onenigheid te voorkomen is een goede administratie nodig. U moet goed bijhouden wie welk vermogen of welke schulden had voor het huwelijk en wie wat tijdens het huwelijk heeft verkregen.
In het nieuwe systeem worden drie soorten vermogens onderscheiden: de privévermogens van beide echtgenoten én hun gemeenschappelijke vermogen.
Als u uw bedrijf al voor uw huwelijk heeft opgericht valt het buiten de gemeenschap van goederen. Maar de uitgekeerde winsten en geleden verliezen van de onderneming tijdens het huwelijk vallen daar straks wel gewoon onder.
Gevaar!
Deze wijziging in het huwelijksvermogensrecht gaat pas in per 1 januari 2018. Trouwt u nog dit jaar? Dan gelden gewoon de huidige regels. De gemeenschap van goederen betekent nog steeds dat u elk het recht op en de verantwoordelijk voor de helft van al uw bezittingen en schulden heeft! Bovendien zal de wetswijziging ingrijpende gevolgen hebben voor het erfrecht en zal er ook op fiscaal gebied veel veranderen.
Heeft u al huwelijksvoorwaarden? Deze blijven gewoon geldig. Maar let op: u dient ze natuurlijk wel na te leven!
Slimme ondernemers zeggen hun afspraak bij de notaris over de huwelijkse voorwaarden dus nog niet af! Zij realiseren zich wat gemeenschap van goederen en schulden kan betekenen en beschermen hun geliefden en hun bedrijf dus nog steeds met goede, op maat gemaakte voorwaarden.