070 Vastgoed en Wonen is nu 7 jaar gevestigd aan de Javastraat nummer 271A, dat wil zeggen: Wouter Veldink en Martijn Lentze en hun team een hard groeiende bedrijf. Hierbij zwaait Martijn Lentze de scepter over 070 Vastgoed, terwijl Wouter Veldink 070 Wonen bestiert. Hun derde specialisatie ligt op het gebied van professioneel beheer van huurwoningen. De Haagse jeugdvrienden vormen een dynamisch duo wanneer ze vertellen over hun onderneming en de stand van zaken in de markt.
Wouter en Martijn zijn in dezelfde buurt opgegroeid en verloren elkaar na hun schooltijd een jaar of vijftien uit het oog. In 2012 troffen ze elkaar weer toen ze beide werkzaa m bleken te zijn in het onroerend goed. Wouter zat in de verhuur, Martijn in de ontwikkeling van panden. Het klikte nog steeds tussen de mannen en in 2012 bundelden ze officieel hun krachten en kennis en vestigden ze zich aan de Javastraat om de verhuur en beheeractiviteiten gezamenlijk te laten groeien. Inmiddels zijn ze daar uit hun jas gegroeid en zijn ze naarstig op zoek naar een groter bedrijfspand voor hun team van 10 vastgoedprofessionals.
MEER VRAAG DAN AANBOD
Lentze neemt het woord: ‘De stand van zaken in de huizenmarkt hier in Den Haag kent iedereen: er is meer vraag dan aanbod. Dat zal niet snel veranderen in aanmerking genomen dat demografische gegevens ons leren dat er in de komende 20 jaar 80.000 nieuwe Hagenaars bijkomen. Dat zijn onder andere expats, nationale en internationale studenten en kenniswerkers. Mensen die allemaal ergens moeten wonen, of het nu in een koop- of een huurwoning is. Momenteel is de huurmarkt groter dan de koopmarkt maar nog altijd kan je lucratief investeren in vastgoed. Het rendement is hoog en bij nette woningen met goed beheer is het weinig arbeidsintensief.’
DE REGELS VAN HET HUREN
Wouter Veldink vertelt hoe het werkt in de regionale huurmarkt. ‘Zoals iedereen weet zijn de huren gestegen. Op dit moment betaal je ongeveer 1000 euro voor een nette woning van 60m2 in een gemiddelde Haagse wijk. Je moet je voorstellen dat wanneer wij een huurwoning ter beschikking hebben, er 300 mensen zich aanmelden. Zo is het op dit moment. Potentiële huurders kunnen zich inschrijven via de site van 070Wonen waarna een snelle screening volgt. We sluiten ruim 40 verhuurtransacties in een maand. Daarvan hebben er 35 huurders een huisvestingsvergunning nodig.’ Wij hebben veel geinvesteerd om onze processen veelal geautomatiseerd te laten verlopen zodat ons verhuurteam overzicht houdt in de veelvoud van dossiers.
ADVIES EN EEN LANGE ADEM
Het belang van goed advies is groot in de vastgoedmarkt als geheel. We kopen woningen, renoveren het geheel en maken ze klaar voor verhuur. We zijn inmiddels bedreven en ervaren in zowel grotere als bescheiden projecten. Alle appartementen hebben na renovatie een A-label en duurzaamheid is natuurlijk van groot belang en spreekt eigenlijk vanzelf. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld met partners een voormalig winkelpand in de Boekhorststraat ontwikkeld. Een transformatieproject dat heeft geleid tot 18 geweldige appartementen boven drie winkels. Het is een geweldig creatief project, maar je moet ook een lange adem hebben. Voor het veranderen van de bestemming en het verkrijgen van alle vergunningen moet je al snel meer dan een jaar rekenen en je bent nog een jaar aan het bouwen. In dit specifieke geval kwam er nog een jaar procederen met de omwonenden bij, dus werd het een traject van 3,5 jaar. Maar goed, het eindresultaat is prachtig, dus zeker loon naar werken. Bij de transformatie van een schoolgebouw naar 18 appartementen in de Daguerrestraat gaan we vol goede moed nu eenzelfde traject in, glimlacht Martijn Lentze.
HET SPECIALISME VAN HET BEHEER
Na het verkrijgen, renoveren en verhuren van vastgoed, is het beheren ervan een andere tak van sport. Maison Management is de naam van het gespecialiseerde beheerbedrijf wat de vastgoedeigenaren volledig ontzorgt. De heren leggen uit dat ze durven te garanderen dat er bij een juiste prijs kwaliteitverhouding er geen leegstand is. Maison management begeleidt oa zelf de incheck, de pre- en uitcheck bij wisselingen om zodoende nieuwe huurders altijd een mooie, frisse start te garanderen. Wij hechten er waarde aan dat onze huurders ook blije huurders zijn. Dat moet in alle geledingen terugkomen. Wij voeren het administratieve, technische en financiële beheer zodanig dat derde vastgoedbedrijven hun afdeling beheer graag in handen leggen van ons beheerbedrijf. Het is dan ook een apart bedrijf met een aparte dienstverlening, los van de verhuur en ontwikkeling. We hebben inmiddels meer dan 1000 eenheden in beheer en dat aantal groeit snel. Dit tegenover de ruim 3400 woningen in onze verhuurportefeuille’, voegt Wouter toe.
IN THE (SKY)BOX
Wanneer je in 070 bent, praat je tot slot ook even over ADO Den Haag. Martijn Lentze is heel tevreden over zijn skybox bij ADO, die hij nu al een aantal jaren deelt met twee andere vastgoedcollega’s. ‘Het is er gewoon heel gezellig. Ook voor mensen die wat minder geïnteresseerd zijn in voetbal. Je staat toch op een ontspannen manier te netwerken en dan ook in een geweldige entourage.’ Wouter Veldink tenslotte: ‘Hoe Haags we ook zijn, inmiddels hebben we ook business in Delft, Rotterdam en Leiden.’
HAAGSE HUISVESTINGSVERORDENING SINDS JUNI 2019
Sinds juni van dit jaar heeft de gemeente Den Haag een huisvestingsverordening verplicht gesteld. Waar het op neer komt is dat woningen met huren onder 950 euro beschikbaar moeten zijn voor mensen met een middeninkomen. Dit betekent dat een huurder (alleen) niet meer mag verdienen dan 57.058 euro per jaar (en wanneer een stel huurt mogen ze met elkaar maximaal 67.053 verdienen). Het achterliggende idee is dat mensen in cruciale beroepen zoals verpleegkundigen, agenten en leerkrachten een woning moeten kunnen vinden in de stad. De huurders moeten dus een huisvestingsvergunning aanvragen, waar de gemeente Den Haag 2-4 weken voor nodig heeft om af te handelen. In de praktijk leidt dit volgens Veldink ertoe dat huurders de woning nog niet in gebruik mogen nemen na het ondertekenen van de huurovereenkomst en dus moeten wachten op de gemeente. Wie zich niet houdt aan de nieuwe huisvestingsverordening kan de eerste keer rekenen op een boete van 10.000 euro voor de beroepsmatige verhuurder en de 2de keer het dubbele. De boete voor de huurder is 410 euro. Wouter Veldink: ‘Wij hebben ons als 070Wonen goed ingelezen in deze nieuwe Haagse verordening en zijn er inmiddels op ingespeeld. Het is een belangrijke reden om de screening van potentiële huurders snel te laten verlopen om leegstand te voorkomen.’