3.6 C
Den Haag
zondag, januari 26, 2025

Multilease gaat voor duurzame mobiliteit

Onze edities

Middenin in de transitieperiode van fossiele brandstoffen naar klimaatneutrale energie, moeten ook autoleasemaatschappijen meebewegen. Multilease weet wel hoe. MVO-adviseur Eric Jan van Ditzhuijzen legt uit wat Multilease doet om de overgang van het oude naar het nieuwe rijden soepel te laten verlopen voor bedrijven.

De transitie naar duurzame mobiliteit is volop in gang. Eric Jan van Ditzhuijzen weet er alles van. De MVO-adviseur vertelt erover in het kantoor van Multilease aan de Regulusweg op de Haagse Binckhorst.

Ommezwaai

“We zitten middenin in de transitieperiode. Als wij onze wagens vervangen, is 50 procent van de nieuwe instroom elektrisch,’’ begint Van Ditzhuijzen. Elektrische auto’s vormen een van de onderdelen waarmee Multilease de omslag naar duurzame mobiliteit gaat maken.

“Vaak is er een fiscale prikkel om groen te rijden. Voor elektrische auto’s geldt nog steeds een lagere bijtelling. Die is nu 4 procent, volgend jaar 8 procent. Maar ten opzichte van de 22 procent bijtelling voor auto’s die nog op fossiele brandstoffen rijden, nog steeds een gunstige regeling,’’ zegt de expert. Maar de overgang naar duurzame mobiliteit gaat niet alleen over fiscale voordelen en elektrisch rijden. Het gaat ook over het beperken van het aantal vervoersbewegingen – simpelweg minder autoritten maken -, thuiswerken en het kiezen voor verschillende soorten van vervoer zoals het ov en de fiets. Ook gaat het over het delen van auto’s. Daarvoor biedt Multilease onder meer een mobiliteitsbudget  aan.

“Werkgevers geven hun werknemers nu een mobiliteitsbudget in plaats van alleen een brandstofpas. Werknemers bepalen zelf hoe zij het budget besteden. Zo combineren ze bijvoorbeeld de auto met de fiets en het ov,’’ ziet Van Ditzhuijzen. Multilease biedt daarom, naast een mobiliteitspas, vanaf volgend jaar ook (elektrische) fietsen aan.

Multilease Connected

Om te vergroenen, kunnen bedrijven veel besparen op het aantal autoritten. ‘Multilease Connected’ helpt daarbij. Het online registratiesysteem maakt onder meer de ritten inzichtelijk. “Multilease Connected is een online platform en een app. Vanuit kantoor kun je de auto precies volgen. Je weet of hij rijdt, stilstaat of in de file rijdt. Wanneer ergens een spoedklus is, weet je wie in de buurt is. Zo hoef je die werknemer niet eerst naar kantoor te laten komen om hem daarna weer terug te sturen. Je kan de opdracht direct verstrekken. Dat scheelt vervoersbewegingen en tijd.’’ Volgens de MVO-adviseur rijden automobilisten dankzij het systeem defensiever. “Daardoor verbruiken ze 10 procent minder brandstof. Daarnaast treedt er minder slijtage op wat scheelt in de onderhoudskosten en ook is de kans op ongevallen kleiner. Dat scheelt in de schadekosten.’’ 

Multilease Connected zorgt er eveneens voor dat de werknemer geen omkijken meer heeft naar de tijdrovende ritadministratie; het systeem maakt deze rapportages. 

Carsharing

Tenslotte is Multilease Connected handig voor carsharing: Op het online platform kunnen werknemers een deelauto reserveren. In de app is zichtbaar wanneer de auto bezet of vrij is. Op deze manier optimaliseert een bedrijf zijn wagenpark. “Je kunt voor bijvoorbeeld drie werknemers een auto leasen die zij samen delen.’’ Zelf gaat Multilease alleen in zee met groen gecertificeerde dealers en schadebedrijven. Die werken zo milieuvriendelijk mogelijk. “We brengen onze auto’s voor reparatie bijvoorbeeld naar bedrijven die kapotte onderdelen recyclen. En wij doen geen zaken met bedrijven waar olie in een putje verdwijnt.’’   

Zo transformeert Multilease zelf ook van een traditionele autoleasemaatschappij in een moderne, duurzame mobiliteitsaanbieder. 

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..