Een goede relatie overleeft een stevige ruzie wel. Maar soms nemen emoties of alternatieve drijfveren de overhand en ontstaat een serieus conflict. Onenigheid waar beide partijen koppig aan vasthouden, omdat zij denken het recht aan hun kant te hebben. Of omdat een klein misverstand wordt aangegrepen om andere onvrede te uiten. En nee, dat gebeurt niet alleen thuis, bij ons in de keuken, maar vaak ook op het werk. Als zakelijke en persoonlijke motieven door elkaar gaan lopen, als emoties de overhand nemen op de werkvloer, maar u de zakelijke relatie wel in stand wilt houden, is er eigenlijk maar een oplossing: mediation.
Onpartijdige bemiddeling
Een gezond bedrijf is niet alleen financieel stabiel, maar zorgt ook goed voor zijn medewerkers en zakenpartners. Ook als er onvrede heerst. Een mediator helpt te voorkomen dat een verschil van mening uitgroeit tot een langlopend conflict.
De mediator neemt namelijk geen standpunt in, maar helpt de ruziënde partijen een oplossing te vinden. Hij luistert en begeleidt, maar uiteindelijk moeten de partijen bereid zijn samen naar een werkbare uitkomst toe te werken.
Vooral in een familiebedrijf kunnen emoties en zakelijke belangen elkaar in de weg zitten. Want wat u privé van elkaar vindt is niet altijd hetzelfde als wat u zakelijk van elkaar vindt. Maar ook tijdens een samenwerking kan opeens wantrouwen om de hoek komen kijken. Wat de aanleiding ook is, het moet geen strijd worden om winst of verlies. Het doel moet het hernieuwde vertrouwen en voor alle partijen een bevredigende oplossing zijn.
Een nieuw begin
Een mediation betekent dus vaak een nieuw begin. Voor u, uw werknemers en uw zakenpartners en voor uw bedrijf als geheel. Een frisse start met hervonden gezamenlijke doelen. Startende ondernemers kunnen om dergelijke onrust voor te zijn al tijdens het oprichtingsproces van hun bedrijf met hun partners en een mediator om de tafel gaan zitten om nu al vast te leggen hoe zij in de toekomst met eventuele onrust en onenigheid willen omgaan. Het vooraf uitdenken van strategieën om met conflictsituaties om te gaan, is de meest effectieve manier om die conflicten te voorkomen.
U beslist
De notaris-mediator is gewend neutraal te blijven en is tevens juridische goed onderlegd, waardoor hij meteen kan toetsen of de door u gemaakte afspraken ook in de praktijk haalbaar zijn. Bovendien kan hij de afspraken meteen in een akte vastleggen. Maar anders dan advocaten en rechters, beslist hij niets en legt hij u niets op. Dat doet u namelijk zelf.
Bijkomend voordeel van de notaris-mediator is de geheimhoudingsplicht. Want de informatie die u tijdens de mediation in vertrouwen deelt, hoort u liever niet terug tijdens een rechtszaak. Gewone mediators kunnen in de rechtszaal ondanks een getekende geheimhoudingsverklaring opgeroepen worden om de gedeelde informatie te openbaren. Maar een notaris kan zich altijd beroepen op de wettelijke geheimhoudingsplicht.
Het mediationtraject is daarbij ook vele malen goedkoper dan een gerechtelijke procedure. En ieders bereidheid om zich aan de – samen bedachte– afspraken te houden is vele malen groter dan bij een opgelegde oplossing. Omdat u die afspraken samen heeft gemaakt. Met de notaris-mediator.