5.1 C
Den Haag
donderdag, januari 23, 2025

Met Delta-N naar de Cloud

Onze edities

ICT-dienstverlener Delta-N ziet het gebruik van app- en clouddiensten steeds verder toenemen. Die ontwikkeling zal in versneld tempo doorzetten, voorzien de eigenaren Marcel Timmers en Roderick Schoon.

Focus op de cloud

De focus van Delta-N ligt sinds een aantal jaar op het leveren van clouddiensten. Het bedrijf is Microsoft Partner en gespecialiseerd in Cloud technologie. Veel bedrijven willen naar de Cloud, maar weten niet welke stappen ze daartoe moeten zetten. “Wij helpen bedrijven deze stap naar de Cloud op een verantwoorde manier te zetten,’’ zeggen Timmers en Schoon.

Werken in de Cloud betekent gebruikmaken van softwarediensten als abonnement  – zoals Office 365 – of van de opslagcapaciteit van datacenters om systemen of applicaties op te draaien. Delta-N maakt gebruik van de datacenters van Microsoft die op allerlei plekken in de wereld staan. Deze vormen een digitaal platform voor de opslag en verwerking van informatie.

Naar de Cloud

ICT naar de Cloud verplaatsen biedt volgens Delta-N vele voordelen. Zo kunnen bedrijven in de Cloud piekperioden sneller, gemakkelijker en efficiënter opvangen dan in het eigen serverpark. “Een eigen serverpark brengt vaste kosten met zich mee. Het is hardware en of het gebruikt wordt of niet, je betaalt ervoor. Heb je incidenteel veel meer capaciteit nodig, dan kost het vaak teveel tijd voordat je de capaciteit hebt uitgebreid en de piek kan worden opgevangen,’’ legt Schoon uit. “Wanneer je de capaciteit voor de hoogste pieken aanschaft, staat de apparatuur vervolgens een groot deel van de tijd stil.’’

Webwinkels bijvoorbeeld kunnen vlak voor de feestdagen een tijd lang een explosieve stijging zien van het aantal bestellingen. Om klanten goed te bedienen en vertraging te voorkomen is een vergroting van de capaciteit noodzakelijk, dus zou het serverpark moeten worden uitgebreid. Extra capaciteit uit de Cloud halen, kan een betere oplossing zijn. “In plaats van te moeten wachten op extra capaciteit, heb je deze in de Cloud direct tot je beschikking,’’ aldus Schoon. Bovendien kan je na de piekperiode de extra capaciteit weer terugschalen.

Roadmap

De meeste organisaties maken gebruik van een hybride omgeving. Daarbij draait een deel van de ICT lokaal en een deel in de Cloud. “Vaak verloopt dit proces in kleine stappen. Wij zien veel organisaties beginnen met het verplaatsen van de e-mail-server of de back-up naar de Cloud.”

Soms adviseert Delta-N de overstap helemaal nog niet te maken. “Als blijkt dat een bedrijf net een investering heeft gedaan in een geheel nieuw serverpark, dan ga je natuurlijk niet adviseren dat ze naar de Cloud gaan.’’ Volgens Delta-N hoort deze uitgebreide advisering allemaal bij verantwoordelijk overstappen.

Van analyse tot adoptie

Hoe werkt Delta-N? “Wij beginnen met een analyse van de omgeving van een klant. Op basis daarvan stellen wij een plan van aanpak op dat aansluit bij de behoeften van een organisatie. Een traject eindigt voor ons niet bij de technische implementatie. Elk nieuw systeem betekent een verandering voor de gebruikers. Daarom besteden wij veel aandacht aan de adoptie van nieuwe oplossingen door het bieden van training, begeleiding en support.”

Veilig werken

Volgens Timmers en Schoon is de Cloud geschikt voor alle bedrijven, variërend van MKB tot en met multinationals. “We merken dat de acceptatiegraad ook is toegenomen.“ Waar beveiliging een reden was om IT in eigen huis te houden, is nu het besef aanwezig dat Cloud datacentra veel beter worden beveiligd dan een organisatie zelf zou kunnen.

Uitdaging waar bedrijven nu tegenaan lopen, is het faciliteren van mobiel werken. Medewerkers verwachten te allen tijde en op elk apparaat over bedrijfsinformatie en systemen te kunnen beschikken. “Er zijn Cloud-oplossingen waarmee je die wens eenvoudig faciliteert en die er bovendien voor zorgen dat bedrijfsinformatie altijd veilig is.”

“Cloud computing heeft de voordelen inmiddels ruimschoots aangetoond en organisaties zijn ermee vertrouwd geraakt. Dat maakt het gemakkelijker vervolgstappen te zetten,’’ ziet Schoon. “De vraag is bij bedrijven niet meer óf, maar wanneer  ze de Cloud gaan inzetten.”

Mixed Reality

Innovatie is een speerpunt van Delta-N. Daarom werkt het bedrijf nu ook met de Microsoft HoloLens, een ‘bril’ die het mogelijk maakt virtuele objecten aan de werkelijkheid toe te voegen. Daardoor ontstaat een ‘Mixed reality’.

Waar Virtual Reality zich veelal richt op amusement, biedt de HoloLens mogelijkheden voor zakelijke toepassingen. Daarbij valt te denken aan training of educatie; met de HoloLens is het mogelijk een levensecht menselijk lichaam of machine te bekijken. Timmers: “Je kunt ook denken aan een toepassing die helpt bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. In plaats van naar een showroom te gaan, kun je in je eigen huis een virtuele keuken plaatsen en verschillende stijlen, kleuren en inrichtingen proberen.“

De HoloLens is officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar Delta-N beschikt er al over.

“Op dit moment onderzoeken wij met klanten welke toepassingen we voor de HoloLens kunnen ontwikkelen. Bedrijven zijn van harte welkom als ze de HoloLens willen proberen en met ons willen sparren over de mogelijkheden voor hun bedrijfstak. De HoloLens opent een nieuwe wereld aan mogelijkheden,’’ aldus Roderick Schoon.

Delta-N werd opgericht in 1999  en is sinds drie jaar gevestigd aan de Laan van Waalhaven 450 op het Haagse bedrijventerrein Ypenburg. Delta-N is uitgegroeid tot een bedrijf met zestig medewerkers en groeit nog steeds. “Wij koesteren onze medewerkers en zijn altijd  op zoek naar talent om onze teams te versterken,’’ zegt Roderick Schoon.

Als Microsoft Gold Partner met meer dan 10 competenties beschikt Delta-N over een brede kennis van Microsoft technologie. Delta-N implementeert onder meer Office 365, Enterprise Mobility + Security, Azure en Dynamics CRM en NAV bij haar klanten. Daarnaast ontwikkelt Delta-N software en adviseert zij bij het ontwikkelproces.

www.delta-n.nl

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..