Vigo. Het nieuwe restaurant vlakbij De Fred is een heuse hype. Vigo heeft zijn naam te danken aan de Spaanse havenplaats, omdat de eigenaar veel van zijn vis daar vandaan haalt. Vigo is een open, informeel restaurant in de wijk, met vis als specialiteit.
Locatie: 7
Vigo ligt in het Statenkwartier aan de Aert van der Goesstraat 9. Het restaurant is goed aan te fietsen, prima bereikbaar per OV en er is parkeergelegenheid.
Interieur: 8
Via een bescheiden, maar lichte entree stap je het restaurant binnen waar de sfeer van de zee direct voelbaar is: Het is licht, het is ruim. Accenten van hout aan de muur, kleine visnetten rond de lampen bij het eenvoudige, meubilair laten je onmiddellijk ontspannen.
Menu: 8
Op de kaart een fijne selectie van vis en kreeft. Wie een anti-viseter in zijn gezelschap heeft, kan hem (of haar) uit drie vleesgerechten laten kiezen. Wij zijn speciaal voor de vis gekomen. Mijn keuze valt op de Vigo trio. Huisgerookte zalm, zo te proeven met veel geduld bereid, Hollandse garnaaltjes en gerookte paling liggen naast een mooie garnituur van eikenbladsla, pijnboompitjes en gedroogde tomaatjes. De kok legt of giet niets over de vis en garnaaltjes heen, waardoor alle pure smaken goed tot hun recht komen. Op aanraden van gastheer Joost Jonkman drink ik er een glas Sauvignon-Viognier van Duo des Mers uit de Languedoc bij. Zijn advies is perfect. Deze frisse, droge witte wijn combineert uitstekend met het koude voorgerecht. Mijn tafelgenoot geniet van zijn warme voorgerecht dat bestaat uit gamba’s in knoflookolie en is denkbeeldig even in Spanje. Hij drinkt er een volle, sappige Chileense Viu Manent Chardonnay Reserva bij.
Terwijl aan een tafeltje verderop een heer een Verdejo bestelt – zijn ‘Verdejo’ verraadt dat hij een authentieke Hagenaar is – komt voor ons de zeeduivel en de tonijn op tafel. Mijn tafelgenoot vroeg om een rare-medium gebakken tonijn. Die wens is goed doorgekomen in de keuken. Een mooi bruin kleurtje van buiten en deels roze van binnen, is zijn tonijn ook goed op smaak. Er wordt polenta, een soort aardappelpuree, maar dan van maïsgriesmeel gemaakt en een antiboise-saus bij geserveerd. Eigenaar Cor Roeleveld vertelt later dat de tonijn uit de Malediven komt. Mijn zeeduivel blijkt uit Denemarken te komen. Zeeduivel uit Vigo is vele malen kleiner en lastiger te bereiden voor de kok, die niet van priegelwerk houdt, laat ik mij vertellen. De vis is stevig van textuur en zacht van smaak. De doperwtenpuree en de kreeftensaus smaken er heerlijk bij. Vier mosseltjes zorgen voor een aangenaam smaakcontrast op het bord. De hoofdgerechten worden met goudgele friet geserveerd.
We hebben heerlijk gegeten, maar nu vraag ik mij af welke vis uit Vigo komt. Roeleveld wijst op onder meer zwaardvis, makreel en gamba’s. Dan weet ik hoe het komt dat mijn tafelgenoot spontaan over Spanje begon tijdens zijn voorgerecht. Hij had Spanje in zijn mond.
Bediening: 8
De bediening, in ons geval Joost Jonkman, is behulpzaam en attent. Hij weet goede adviezen te geven – want stelt de juiste vragen als de vraag ‘wat is lekker’ over tafel komt – en is niet opdringerig.
Tip voor wie in het weekeinde naar Vigo wil: Reserveer bijtijds.