8.2 C
Den Haag
donderdag, december 26, 2024

Levenstestament van levensbelang

Onze edities

Michaël Lentze, Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation

lentze_7692

Natuurlijk. Het is hard werken. Maar uw bedrijf staat als een huis. En u ook. U bent als directeur zowel de kapitein op het schip als de rots in de branding. Maar in hoeverre bent u voorbereid op een harde storm? Hoe zorgt u ervoor dat de continuïteit van uw onderneming niet in gevaar komt als u tijdelijk gedwongen bent de touwtjes uit handen te geven? Uw levenstestament is dan van levensbelang voor uw onderneming!

Om te voorkomen dat uw bedrijf stuurloos ronddobbert als u tijdelijk uitvalt door een ziekte of een ongeluk bijvoorbeeld, moet u nadenken over wie tijdens uw afwezigheid beslissingen mag nemen, betalingen mag doen en uw bedrijfsvisie levend houdt.

Volmacht

In een levenstestament kunt u al uw wensen op zakelijk én persoonlijk vlak en de bevoegdheden en beperkingen voor de levensexecuteur vastleggen. Vaak worden twee vertrouwenspersonen benoemd. Een die het bedrijf leidt en een die uw privébelangen goed in het oog houdt. Maar u blijft altijd de baas, hoe u er mentaal of fysiek ook aan toe bent. Het levenstestament lijkt dus op een algemene volmacht, maar wel precies zo uitgebreid of beknopt als u wilt.

Zo kunt u een ondernemersvolmacht opnemen. Daarin geeft u iemand de volmacht om in bepaalde situaties namens u te handelen in het belang van uw bedrijf. Een aandeelhoudersvolmacht geeft u aan iemand die u het toevertrouwt uw belangen als aandeelhouder en de belangen van het bedrijf te behartigen. En met een bestuurdersvolmacht vraagt u iemand tijdelijk uw rol als bestuurder over te nemen. Maar altijd zal de inhoud van een volmacht bij uw bedrijfsvorm moeten aansluiten!

Door zakelijke belangen te scheiden van uw persoonlijke belangen voorkomt u ook veel onrust, onwetendheid en wellicht verkeerde beslissingen. Stel uw familieleden op de hoogte van uw wensen op het gebied van medische verzorging, huisvesting, uw huis en uw huisdieren. En laat uw zakelijke partner weten hoe u wilt dat het bedrijf – tijdelijk – zonder u verder vaart.

Is er in uw directe omgeving geen geschikte persoon om een van deze rollen goed te vervullen, vraag dan eens wat uw notaris kan doen. Hij heeft veel ervaring als curator en bewindvoerder, is op de hoogte van uw wensen én de juridische mogelijkheden en zal ervoor zorgen dat uw zakelijk en uw privébelangen goed behartigd worden.

Zodra u alles geregeld heeft, kunt u weer met alle aandacht uw bedrijf leiden. Zoals u wilt.

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..