Je bedrijfsevenement houden temidden van een topcollectie kunst. Het kan in het Gemeentemuseum Den Haag. “Het werkt inspirerend om een bijeenkomst te combineren met de bezichtiging van kunst.’’
Bedrijfsevenementen waren het Gemeentemuseum Den Haag niet onbekend, maar ze zijn in de loop der jaren belangrijker geworden voor de inkomsten van het Gemeentemuseum. Om het mogelijk te maken grote bijeenkomsten in stijl te houden, werd de Tuinzaal ontworpen. De naam herinnert aan de vroegere binnentuin op deze plek. Met een glazen overkapping en pilaren van akoestisch materiaal is het nu een ruimte die plaats biedt voor bijvoorbeeld diners, recepties, presentaties en seminars.
Uniek
De prachtige lichtinval in de Tuinzaal geeft gasten bij binnenkomst direct een goed gevoel. De 700 vierkante meter is zo ingericht dat de gehele zaal leeg kan worden opgeleverd. Er kunnen evenementen voor tien tot zevenhonderd personen worden georganiseerd. Gebruikers kunnen de Tuinzaal vervolgens precies naar hun wensen aankleden.
“Daarbij kan je het zo gek maken als je zelf wilt,’’ zegt eventmanager Danny Voshart. “Leg er een dansvloer in, maak een podium, laat kroonluchters ophangen en zet er gekleurde verlichting omheen. Of je laat de zaal zoals je hem nu ziet. Hij is mooi van zichzelf. De keuze is aan de klant.’’ Onder meer door de vele mogelijkheden die de zaal biedt, heeft het Gemeentemuseum als evenementenlocatie in haar vierjarige bestaan aan populariteit gewonnen.
Match kunst-thema
Een andere reden voor die toenemende populariteit is de match die het Gemeentemuseum kan maken tussen zijn kunst en de thema’s van de bedrijfsbijeenkomsten. “Wij kunnen met onze tentoonstellingen altijd aansluiten op het thema van een bijeenkomst,’’ zegt Voshart. “Eens per jaar houdt een ministerie hier een netwerkbijeenkomst. Inspiratie en innovatie stond kortgeleden centraal op deze bijeenkomst. Wij konden een rondleiding geven langs de werken van Mondriaan. Hij was het toppunt van vernieuwing. In zijn werk zie je heel duidelijk de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt en hoe vernieuwend hij was. Op die manier kan kunst datgene oproepen bij gasten wat een bijeenkomst bij hen wil losmaken. Naast een spreker kan kunst daar heel goed bij helpen. Het is mooi om te zien hoe mensen opengaan.’’
Museum voor jezelf
Op jaarbasis hebben zo’n honderdzestig bedrijfsevenementen plaats, laat Lisa Kölker, hoofd afdeling partnerships & events, weten. “Grote evenementen worden meestal buiten de bezoekuren gehouden, want het Gemeentemuseum begint natuurlijk met bezoekers,’’ zegt zij. “Voor bedrijfsbijeenkomsten kan je hier elke dag vanaf vijf uur ’s middags terecht om bijvoorbeeld met 350 gasten zittend te dineren in de Tuinzaal. Maandag kan je het hele museum voor jezelf hebben. Een enkele keer maken we een uitzondering en sluiten wij de Tuinzaal eerder voor speciale bijeenkomsten.’’
Tijdens de openingsuren van het museum bestaan ook verschillende mogelijkheden voor evenementen. Zo moest een groep van zestig ambtenaren van een ministerie alle ins en outs leren kennen van de nieuwe privacywet. Verspreid over drie dagen heeft het Gemeentemuseum twintig personen per dag ontvangen. Zij konden beschikken over een deel van de Tuinzaal. De workshop in de zaal werd afgewisseld met een rondleiding langs toepasselijke kunst en met spel om de samenwerking te bevorderen. Daarnaast kunnen kleinere groepen die graag overdag bij elkaar komen, gebruik maken van de aula met theateropstelling waar plaats is voor tweehonderd gasten.
Het Fotomuseum Den Haag biedt als onderdeel van het Gemeentemuseum ook ruimte voor bijeenkomsten, hetzij kleinschaliger en laagdrempeliger van opzet.
Mondriaan Business Club
Naast de bedrijfsevenementen die ondernemingen, instanties en overheden in het Gemeentemuseum organiseren, bestaat de Mondriaan Business Club. Voor de leden organiseert het Gemeentemuseum drie maal per jaar exclusieve evenementen. “We nodigen bijvoorbeeld kunstenaars uit die de leden een rondleiding geven langs hun werk of nodigen een speciale gast uit.’’
Bijzonder was de komst van de in maart overleden Franse couturier Hubert de Givenchy, oprichter van het fameuze modehuis Givenchy. “Hij was al zeer op leeftijd toen hij hier kwam,’’ haalt Voshart op en het viel haar op hoe scherp hij nog op de details was.
Koppelen
De wisselexposities en de vaste collectie bieden zoveel mogelijkheden om thema’s aan te koppelen, dat het te allen tijde mogelijk is een originele bedrijfsbijeenkomst in het Gemeentemuseum te houden. “Wanneer een bedrijf een evenement wil organiseren kunnen wij van A tot Z meedenken en ontzorgen,’’ zegt Voshart. “Wat wij willen weten, is het doel van de bijeenkomst, zodat wij daar precies op kunnen aansluiten en de gasten een onvergetelijke dag of avond bezorgen. Ja, wij willen ook dat iedere bezoeker het Gemeentemuseum met een brede lach verlaat.’’
Het Gemeentemuseum kijkt uit naar twee zeer bijzondere tentoonstellingen van volgend jaar: Fotograaf Erwin Olaf exposeert ter ere van zijn 60e verjaardag zijn werk in een dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum en het Fotomuseum. Tweede topper van 2019 wordt de expositie van Monet. “Van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 zijn schilderijen van hem te zien die Parijs zelden hebben verlaten,’’ glundert Kölker. Het gaat om werken uit de tuinenserie die hij in Giverny schilderde.
Bijzondere exposities die wellicht gesloten luiken in een bezoekershoofd kunnen openen. Wie weet wat voor moois zich daarachter bevindt.
Voor meer informatie:
Lisa Kölker, Danny Voshart
T 070 33 81 173