TEKST: PHILIP FOKKER FOTOGRAFIE: SHUTTERSTOCK.COM
In de juridische dienstverlening voor ondernemers zijn de afgelopen tijd veel spelregels veranderd. Met nieuwe ontwikkelingen in het arbeidsrecht, Wet werk en zekerheid en het afschaffen van de VAR verklaring voor ZZP-ers. Het is voor ondernemers dan ook belangrijk dat zij de juiste beslissingen nemen zodat zij ook onder de nieuwe omstandigheden prettig zaken kunnen blijven doen.
Wet werd van groot belang geacht voor economische groei en zou de arbeidsmarkt helpen te voldoen aan de wensen en eisen van de 21e eeuw. Echter, zoals u zich wellicht herinnert, benadrukte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog voordat de Wet in de praktijk werd gebruikt dat hij deze zou aanpassen als na verloop van tijd zou blijken dat deze niet het beoogde resultaat opleverde. En dat is nu het geval. In (opinie) artikelen in de landelijke pers komen de knelpunten van de Wwz duidelijk naar voren: scholen die na drie invalbeurten van een leerkracht uit de invalpool een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moeten aanbieden of flexwerkers die moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Voor zowel seizoensarbeid, transitievergoedingen bij vervangende cao-regeling en transitievergoeding ontslag na langdurige werkeloosheid zal de Wwz worden aangepast. De aanpassing voor seizoensarbeid moet al op 1 juli van dit jaar in werking treden. De aanpassingen die aan transitievergoedingen gerelateerd zijn op 1 januari 2018.
Vaarwel VAR
En ‘goedemiddag, modelovereenkomst’ zouden we aan deze kop kunnen toevoegen. De oude vertrouwde VAR overeenkomst voor ZZP-ers is vanaf 1 mei van dit jaar niet meer geldig. Ondernemers die gebruik maken van de diensten van zelfstandigen zijn vanaf 1 mei 2017 verplicht met deze arbeidskracht een modelovereenkomst op te stellen. Omdat de afzender van blauwe enveloppen ook wel begrijpt dat dit voor veel ondernemers én ZZP-ers flink wat uitzoekwerk oplevert, heeft de Belastingdienst toegezegd geen boete’s op te leggen tijdens het eerste jaar dat deze Wet Deregulering Arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht is. Echter is het wel van belang dat ondernemers en zelfstandigen dat jaar gebruiken om actief aan de slag te gaan met het implementeren van deze wet en dat desgevraagd moeten kunnen aantonen. En zegt u nou eens eerlijk: bent u daar al druk mee in de weer? En legt u dit overleg op papier vast zodat u ook daadwerkelijk kunt aantonen dat u er met uw flexibele/ zelfstandige werkkrachten mee bezig bent geweest? Zo nee, dan is het van belang dat u dit zo spoedig mogelijk gaat doen. Want als ondernemer weet u natuurlijk ook dat, zeker gevoelsmatig, een jaar in een oogwenk voorbij is. En dan zal het bij juridische adviseurs waarschijnlijk stormlopen als het om advies gaat over de Wet DBA.
Tot de dood ons scheidt
In 2014 telde Nederland volgens cijfers van het CBS 35.409 ‘huwelijksontbindingen door echtscheiding’. Omgerekend komt dit neer op 40,1% van alle huwelijken. Kortom: zet tien getrouwde ondernemers van rond de veertig bij elkaar en de kans is groot dat van vier van hen het huwelijk strand. Na een gemiddelde huwelijksduur van 14,8 jaar, dat dan weer wel. Als ondernemer (en als mens) bent u natuurlijk gebaat bij een zo stabiel mogelijke thuissituatie. Een echtscheiding heeft daardoor zowel privé als zakelijk een grote impact op uw leven, of u nu op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of niet. Wat gebeurt er met gereserveerde winsten, gespaarde inkomsten en met de onderneming als geheel, moet die wellicht worden gesplitst? Een zakelijk juridisch adviseur met als specialisatie familierecht is tijdens een echtscheidingsprocedure voor u als ondernemer onmisbaar om de zaken op een goede manier af te handelen. Kortom: in de rechtsstaat waarin u zaken doet is het van groot belang dat u zich bij laat staan door professionals op verschillend juridisch gebied. Gelukkig zijn er in de regio Haaglanden genoeg betrouwbare en gecertificeerde juridisch adviseurs die u met hun expertise kunnen bijstaan. Zodat u zich kunt richten op uw passie: het draaiende houden van een gezonde en winstgevende onderneming.