Met verbazing heb ik de afgelopen dagen gekeken wat zich zoal in de politieke arena afspeelt. Waar de grootste winnaar van de verkiezingen D66 ‘het nieuwe leiderschap’ introduceerde, hebben wij een sterk staaltje van dit leiderschap al mogen ondervinden.
Maar wat is nu leiderschap? Eenvoudigweg denk ik bij leiderschap aan iemand die de leiding neemt. Dit kan zijn over een groep, een team, een land, een situatie of over zichzelf.
Neem nu onze demissionair premier, onze huidige leider, de grootste ‘CEO van Nederland.’ Hij runt ‘ons’ bedrijf. Het merendeel van ons heeft tenslotte op hem gestemd.
En nu verkeren wij met z’n allen in een crisis; een pandemie, een crisis in de zorg en een economische crisis. Ten tijde van crisis heeft een team, een volk, een leider nodig. Iemand met een plan, iemand die de boel bij elkaar houdt, iemand die de groep door deze crisis heen loodst. Zo iemand moet vertrouwen uitstralen, ons geruststellen. Ook het nemen van impopulaire maatregelen hoort hierbij. Er moet tenslotte gebeuren wat er moet gebeuren in het algemeen belang. Dit algemeen belang wordt alleen gediend als we allemaal worden meegenomen in deze belangen of in elk geval kunnen begrijpen waarom dingen nu zo gaan.
Ik mag hopen dat de meeste CEO’s, of leiders van een bedrijf of van een team op deze wijze naar hun functie kijken. De functie om de leiding te nemen om samen beter te worden.
Helaas hebben we de afgelopen maanden getuigen mogen zijn van leiderschap op zijn slechts. Een land in crisis is een serieuze zaak. Hoe kan onze leider in deze crisis zijn aandacht laten verslappen door ook met campagne voeren bezig te zijn? Op zichzelf was de timing van deze verkiezingen zeer ongepast en op zijn zachts gezegd, gezien de gezondheidsrisico’s, onhandig. Winnen lijkt belangrijker dan leiderschap tonen. Dit werd onder andere pijnlijk duidelijk waarin slachtoffers van de toeslagen affaire onze demissionair premier persoonlijk tot verantwoording riepen. Wat gaat onze leider doen om dit recht te trekken? Alle trucs werden uit de kast gehaald om deze concrete vraag te ontwijken. Geen plan, wel media-aandacht.
En dan nu deze ‘verkenningsfase’ waarbij vertrouwelijke informatie ‘per ongeluk’ naar buiten komt. Sowieso vind ik dit een rare gang van zaken. Waarom zouden deze ‘verkenningen’ of onderhandelingen vertrouwelijk moeten zijn? Ik heb als kiezer gestemd op een partij die mijn stem mag vertegenwoordigen. Waarom mag ik niet weten hoe deze partij met mijn stem omgaat in een onderhandeling? Goed leiderschap is ook transparant zijn.
Heel Nederland heeft getuigen mogen zijn van een zinloos marathondebat over wie wat heeft gezegd of opgeschreven met als uitkomst dat we er nooit achter komen. Tijdens dit debat is geen crisis ter sprake gekomen, geen maatschappelijk probleem, enkel en alleen de problemen die onze leiders zelf hebben veroorzaakt. We zitten nog steeds in een grote crisis, waar geen woord over is gerept en onze leiders maken ruzie en wijzen met vingertjes naar elkaar. De impact van de corona crisis en de economische crisis wordt alleen maar groter. Alles moet dicht blijven, behalve de stembussen. En zo gaat de politiek met onze stemmen om. Het is een politieke kleuterschool waar het aan een goede kleuterjuf ontbreekt.