4.7 C
Den Haag
woensdag, november 20, 2024

Haeghe Groep en ZKD: Samen in zaken

Onze edities

TEKST: EVELYNE LAMMERDING FOTOGRAFIE: BAS KIJZERS

De Haeghe Groep is het werkbedrijf van de gemeente Den Haag en verbindt mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt met bedrijven en/of overheden in Den Haag. Dat doet ze via talentontwikkeling en door het leveren van waardevol werk. De Haeghe Groep is bovendien al meer dan 25 jaar gevestigd aan de Kerketuinenweg 24 én een actief lid van de Bedrijven investeringszone (Biz) en de bedrijvenvereniging. Wat betekenen de Haeghe Groep en ZKD (belangenvereniging Zichtenburg-Kerketuinen-Dekkershoek) eigenlijk voor elkaar?

Bij de Haeghe Groep werken bijna 2.500 mensen: 1.500 Hagenaars die door een psychische of fysieke beperking niet op de reguliere arbeidsmarkt aan de bak komen (oude WSW), een wisselende groep medewerkers die via het UWV tijdelijk bij de Haeghe Groep werken (nieuwe Participatiewet) en de ambtenaren die dit begeleiden.

Binnen wordt van alles gedaan: van het fabriceren van parkbanken die in heel Den Haag zijn terug te vinden, productie van ambachtelijke kaarsen, inpakwerk en boekbinden tot demontagewerk, technische assemblage, stofferen, archiefwerk, cateringservice en de verwerking van voedingsmiddelen. Maar buiten zijn dus ook veel medewerkers actief. Het ZKD gebied valt op door netheid. Dat is hoofdzakelijk te danken aan het werk van de medewerkers van de Haeghe Groep. Rob Snijders is manager van de Business Unit Schoon & Groen. Daarnaast is hij bestuurslid van de bedrijvenvereniging ZKD. “Het schoonniveau ligt op een 8,” zegt hij. “Wij plussen richting een 10.” Robert Molenkamp is Sectormanager Schoon & Groen en Biz-ambassadeur op Kerketuinen. Hij zorgt voor de uitvoering van de werkzaamheden van de Haeghe Groep op ZKD. Het gaat om jaarrond totaalonderhoud: onkruid wieden in de warme periode, schoffelen, bladruimen in de herfst, zwerfvuil verwijderen en gladheidsbestrijding in de winter. “Vannacht en vanmorgen heeft het hard geregend. Wij maken dan de putten vrij, controleren of het water goed wegloopt en we verwijderen eventueel drijfvuil,’’ illustreert Molenkamp.

Ogen

“Onze medewerkers zijn de ogen van ZKD. Zij melden alle afwijkingen die ze op straat zien. Veel zaken lossen we zelf op, sommige zaken geven we door aan de gemeentelijke dienst die ervoor verantwoordelijk is. En eens per maand houden we een schouw om te controleren of alles oké is’’, vertelt Molenkamp. Snijders wijst erop dat het schoonhouden van terrein of bijhouden van de groenvoorziening niet alleen is voorbestemd voor openbaar gebied. Ondernemers vragen de Haeghe Groep ook om hun terrein schoon en groen bij te houden. “Er zijn al flink wat bedrijven die van deze mogelijkheid gebruikmaken, waardoor het ZKD-gebied er nog beter uitziet. Wij kunnen er nog meer bij hebben.” De Haeghe Groep houdt met een compleet team medewerkers ZKD netjes en schoon. “Dat gebeurt in ploegendiensten, waardoor meer mensen de nodige werkervaring opdoen,” verduidelijkt Snijders.

Duurzame daken

De Haeghe Groep spant zich ook in voor duurzaamheid en innovatieve projecten op ZKD. Als het even kan samen met ZKD-ondernemers. Sinds anderhalf jaar maakt Snijders zich sterk om het fenomeen duurzame daken op ZKD te introduceren. Hij doet dit samen met een aantal ondernemers in het gebied, waaronder Leo Kalisvaart. “Duurzame daken zorgen voor waterretentie, ze reduceren fijnstof en ze isoleren bijzonder goed. In combinatie met o.a. zonnepanelen en een mooi stuk techniek leveren we een bijdrage qua duurzaamheid: people, planet, profit.” Volgens Snijders vraagt deze vorm van verduurzaming een beperkte investering die zich ook nog eens terugverdient. De medewerkers van de Haeghe Groep aan de Kerketuinenweg werken zelf al onder 650.000 vierkante meter duurzaam dak. “Wij werken samen met diverse partners voor de aanleg ervan. Onze medewerkers kunnen voor het onderhoud zorgen,” zegt Snijders. Hij is nog op zoek naar een ZKD-bedrijf dat namens en met de werkgroep als pilot wil dienen voor verduurzaming van het eigen dak.

Leergebied

De Haeghe Groep betekent veel voor ZKD. Omgekeerd blijkt ZKD ook veel voor de Haeghe Groep te betekenen. Molenkamp legt uit dat het bedrijventerrein een leergebied vormt voor de werknemers. ”Binnen de Haeghe Groep zoeken wij altijd naar passend werk waarmee de medewerker zich kan ontwikkelen”, zegt Molenkamp. De sectormanager geeft een voorbeeld: “Als je werkt in de openbare ruimte kom je ook in contact met inwoners. Dat kan lastig zijn voor medewerkers met een psychische achtergrond. Bij ons kunnen zij daar toch ervaring mee opdoen. Ze werken hier in de omgeving, leren omgaan met die situatie en deze hanteren. Ze kunnen er met training en begeleiding een certificaat voor behalen. Hetzelfde geldt voor werken met machines. En door zo’n certificaat in combinatie met de opgedane ervaring weet een toekomstig werkgever wat ze kunnen. Zo kan een werk-leertraject bij de Haeghe Groep de drempel wegnemen om iemand in dienst te nemen.”

Participatiewet en doorstroming

De bedoeling is dat zoveel mogelijk medewerkers van de Haeghe Groep doorstromen naar reguliere werkgevers. Werkgevers die mensen in dienst nemen van de Haeghe Groep, voldoen daarmee vaak ook aan de Participatiewet. De Participatiewet stelt dat bedrijven en overheidsinstellingen met 25 of meer personeelsleden, werknemers met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen. Wie niet voldoet aan de banenafspraak kan op termijn vele duizenden euro’s boete krijgen. De Haeghe Groep heeft alles in huis om werkgevers te ondersteunen bij het invullen van het vereiste quotum en voor de begeleiding van deze medewerkers. “Wij kunnen bijvoorbeeld het voortraject kosteloos doorlopen, een quick-scan van de bedrijfsprocessen maken, jobcarving inzetten, de juiste mensen selecteren, opleiden en hen, al dan niet tijdelijk, begeleiden bij de werkgever”, zegt Snijders. De Haeghe Groep en ZKD-bedrijven doen regelmatig zaken met elkaar. Voor de HTM bekleedt de Haeghe Groep banken en in de wasbox van Autoschade Herstel WIBU wast zij auto’s zonder water. Andere partners in het ZKD gebied zijn bijvoorbeeld STC, drukkerij van Oranje Loon, Van der Velde ’t Veentje Verhuizingen, Blok’s Draadvorm en Menken Orlando.

“Wat kun je wél. Daar zetten we op in qua ontwikkeling. Zo begeleiden we mensen via concreet werk richting een reguliere baan. Tegelijk werken we marktconform. In prijsstelling en in kwaliteit. Haeghe Groep Schoon en Groen is dan ook ISO gecertificeerd.”

Laatste nieuws

Een nieuwe toekomst als zelfstandig gerechtsdeurwaarder voor Robbert-Jan Brugman

“Persoonlijke benadering, afspraak is afspraak, een optimale bereikbaarheid en niet in de laatste plaats laagdrempelig. We zijn klaar voor...

Lees ook..