Tekst: Evelyne Lammerding Fotografie: Bas Kijzers
Hagenaar Paul de Goede nam twintig jaar geleden zijn eerste slok gin. Hij was verkocht. Nu verkoopt hij zijn eigen, exclusieve ‘Goodmans gin’.
Paul de Goede woont samen met zijn vrouw Ger boven zijn gin, zijn huis is niet verstoken van het doorzichtige goed en als hij eenmaal over gin begint te praten is direct duidelijk: we hebben hier te maken met een rasliefhebber. “Ik vind het een mooi product, een lekker product,’’ zegt hij aan de eettafel in de achterkamer van zijn huis in het Haagse Zeeheldenkwartier.
De Goede drinkt zijn eerste gin een jaar of twintig geleden en raakt eraan verslingerd. “Het is de smaak die het hem doet. Daarbij vind ik dat je altijd door je glas heen moet kunnen kijken. En van gins krijg je zelden tot nooit een kater,’’ glimlacht De Goede.
Na die eerste slok gaat hij niet onmiddellijk over op het produceren van zijn eigen gin. Hij geniet van Hendrick’s en van Tanqueray. Jaren later borrelt het idee op een eigen gin te maken. Zijn reizen met zijn vrouw naar Key West in Florida inspireren hem als hij er verder over nadenkt.
“In Key West verbleven wij in een hotelletje dat door een Vietnam-veteraan wordt gerund. Er logeerden allerlei kleurrijke types. Om vijf uur ’s middags ging er altijd een klein barretje open. De gasten kwamen allemaal even naar dat barretje toe en zo ontstond er contact tussen alle hotelgasten.’’ Karakters waarbij onafhankelijkheid, creativiteit en moed volgens De Goede de boventoon voeren. Ze passen wat betreft de Hagenaar perfect in de omgeving van Key West. “Het gebied ademt onafhankelijkheid.’’
Het is 2013 als hij op het idee komt niet alleen gin te drinken, maar het drankje ook te gaan maken. In hetzelfde jaar gaat hij naar een kleine, ambachtelijke stoker in Vlaardingen. Aan hem vertelt hij het verhaal over Key West. Dat wil De Goede koppelen aan zijn gin. “Alle karakters vormen de blend van de gin.’’
Samples
Een jaar later laat de stoker De Goede vijftien samples proeven. Een bezigheid waar De Goede niets op tegen heeft. Buren, connaisseurs en slijters proeven met hem mee. In het voorjaar van 2014 is er een balans gevonden van het distillaat en de botanische ingrediënten waarvan De Goede weet dat dit de gin is waarnaar hij op zoek was.
Nu het logo en de naam. Key West speelt nog een rol in het logo. Daarin is een klokje dat vijf uur aangeeft verwerkt. Het is een verwijzing naar het barretje dat elke dag om 17.00 uur opengaat voor de gasten van het hotel. ‘What’s in a name’ is van toepassing op Goodmans gin. “Het is mijn naam, maar de gin moest een internationale naam hebben.’’ Zo is Goodmans gin ontstaan. De hele wereld mag hem proeven.
Zacht
Onder de grote lamp boven de gezellige eettafel schenkt hij een druppeltje in. Puur even, om de gin te proeven. Het Goodmans glas vult zich met een fijn, zacht aroma. Een nieuwsgierig nipje veroorzaakt een lente-achtig feestje in de mond: wat een aangename verrassing, de vloeistof lijkt bloemetjes in zich te dragen. Ook niet zo gek als je je bedenkt dat De Goede zelf – voordat zijn eigen Goodmans bestond – Hendrick’s met een ronduit florale smaak hoog waardeerde. Daarnaast schonk De Goede graag de sterkere, maar bloemige Tanqueray graag in.
Wat is er in Goodmans verwerkt? “Denk aan koriander, kaneel, cassia, dat is berkenbast, maar ook zoethout.’’ Totaal vinden twaalf ingrediënten hun weg in Goodmans gin. Jeneverbes is de wettelijke voorwaarde om gin gin te mogen noemen en is uiteraard verwerkt in Goodmans.
Engelsen
De Goede duikt even de geschiedenis in om de oorsprong van de gin weer te geven. “In Nederland en Vlaanderen dronken mensen zich in de 17e eeuw met jenever moed in om de strijd met de Engelsen aan te gaan. Het was de tijd van de Nederlands- Engelse oorlogen. De Engelsen namen de jenever over.’’ Zo werd jenever verbasterd tot het Engelse ‘gin’. Thuishaven voor de gin was Londen. Het verklaart ook waarom beide dranken graanalcohol als basis hebben.
Slecht. Dat waren de eerste gins volgens De Goede. Nieuwe distilleermethodes die rond 1800 hun intrede deden, zorgden voor een drinkbare gin. “De suiker werd er rond 1800 uitgehaald. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was gin een populair drankje in cocktails.’’
Een eeuw later bestaan er drie klassen gin: De gin, de London dry distilled gin en de London dry distilled infused. De laatste bevat meer ingrediënten. Goodmans gin is een dry distilled infused gin, gebaseerd op 100 procent graan met een alcoholpercentage van 44 procent.
Mixology
Na het eerste nipje mixt De Goede er een natuurlijke tonic bij. Een schijfje limoen met een onbescheiden bol ijs maken er een vrolijk geheel van. Zo verdund verandert de smaak in het glas. Een bittertje mengt zich met de bloemetjes en het bruisende van de tonic zorgt voor een verkoelende, uitbundige cocktail.
Goodmans gin is niet alleen in de Haagse horeca – onder meer BIT, Callas, Catch, Sol Beach en Boonoonoonoos – en slijterijen als Marius, Drinkland, en Kerstens te verkrijgen. Ook in Spanje waar gin jaren geleden een master-hype werd, Italië en België, is de Haagse Goodmans verkrijgbaar. “We staan zelfs in de fameuze Atlas Bar, in Singapore.’’
De Goede verkoopt zijn gin nog selectief. “De bedoeling is Goodmans groter te maken,’’zegt hij. Of Ger, zijn vrouw, de flessen dan nog van handgeschreven serie- en batchnummers wil voorzien, is onduidelijk. Maar laat heel de wereld Goodmans gin maar proeven.