Steeds meer erfgenamen doen afstand van een erfenis of accepteren de erfenis alleen onder voorwaarden. Door het accepteren van een schulderfenis kunnen erfgenamen namelijk zelf financieel in de problemen komen. Door de crisis is een erfenis niet altijd meer een financiële meevaller.
Vóór de crisis was een erfenis meestal synoniem voor een financiële meevaller. Dit is echter al lang niet meer het geval. Door onverkoopbare huizen en meer persoonlijke schulden zijn erfenissen risicovol geworden voor de erfgenamen. Met het accepteren van een erfenis – dit wordt in de wet ‘zuiver aanvaarden’ genoemd – wordt een erfgenaam aansprakelijk voor de schulden van de overledene; ook als de schulden groter zijn dan de bezittingen. Deze erfgenaam moet dan met zijn eigen geld bijpassen.
Een erfgenaam is niet verplicht een erfenis te accepteren. Er zijn namelijk nog twee andere keuzes: verwerpen (afstand doen van de erfenis) of beneficiair aanvaarden (niet aansprakelijk worden voor de schulden). In beide gevallen hoeft de erfgenaam niet uit eigen portemonnee de schulden van de overledene te betalen.
In sommige gevallen is er geen keuze om te verwerpen of beneficiair te aanvaarden. De wet zegt namelijk dat een erfenis al is geaccepteerd als je je ‘gedraagt als erfgenaam’; bijvoorbeeld door geld op te nemen van de bankrekening van de overledene of de inboedel van de overledene via Marktplaats te verkopen. Ook minderjarigen hebben geen keuze: als zij de erfenis willen accepteren dan moet dat altijd beneficiair gebeuren.
Drost en Juten verleent nabestaanden en executeurs eerste hulp bij erfenissen met het ‘erfenisconsult’. Hiermee helpen zij nabestaanden om de valkuilen uit een erfenis te vermijden. In dit consult adviseren gespecialiseerde erfrechtjuristen de erfgenamen over het aanvaarden van de erfenis, maken zij een inventarisatie van de afwikkeling van de erfenis en adviseren zij over de erfbelasting. Germaine von Bannisseht: “Het is belangrijk snel na een overlijden naar ons toe te komen, voordat een erfgenaam zich als erfgenaam heeft gedragen. Anders heb je geen keuze meer.”