1.1 C
Den Haag
dinsdag, januari 21, 2025

En door…

Onze edities

COLUMN Michaël Lentze,
Notaris en Registermediator,
Ellens & Lentze

Dwars door de pandemie en door maanden met groeiende schulden heen toch nog rechtop uit de strijd komen en een doorstart maken. Daar zijn lef en goede voorbereidingen voor nodig. 

Zoals zoveel ondernemers moest ook Henk zijn bedrijf sluiten tijdens de lockdown. Thuiswerken wordt door de partners van standbouwers niet bijzonder gewaardeerd en alle beurzen en evenementen werden afgelast. Gelukkig had hij een paar goede jaren achter de rug, maar als er geen omzet is en de vaste lasten wel doorlopen, slinken de reserves natuurlijk snel. 

De noodregelingen van de regering hielpen Henk vooral om zijn personeel te kunnen blijven uitbetalen. Maar de verhuurder van zijn loods en de leasemaatschappij wilden niets horen over uitgestelde betalingen. Ook zij hadden immers rekeningen die betaald moesten worden. En zo liepen Henks schulden op. Ook zijn concurrenten hadden het moeilijk. De hele branche eigenlijk, zoals we nu overal zien gebeuren. 

Sommige ondernemers kiezen ervoor geld in hun bedrijf te blijven steken met het vertrouwen dat deze crisis slechts tijdelijk is. Ondernemers met ondiepe zakken echter ontkomen niet aan een faillissement als dergelijke reserves eenmaal op zijn. Zo kan een bedrijf met een positief werkkapitaal toch onderuitgaan, omdat debiteuren domweg niet (kunnen) betalen. Incasso’s en uitstel van betaling hebben dan ook weinig zin. Dus wat dan wel? Henk koos voor een doorstart met de Corona Bypass.

De Corona Bypass

Veel ondernemingen onderzoeken nu hoe zij het gat dat de lockdown in hun omzet heeft geslagen kunnen dichten. Kan er iets aan de uitgaven voor vaste lasten gedaan worden en is dat genoeg?

De problemen waar Henk, en vele ondernemers met hem, tegenaan lopen, zeggen eigenlijk niets over het bedrijf. In de basis is het een prima onderneming en voor de coronacrisis was er weinig aan de hand. Met een doorstart denkt Henk zijn werkzaamheden, zijn personeelsleden en de goodwill van zijn klanten te kunnen redden. Zo’n doorstart vraagt wel een zorgvuldige voorbereiding onder begeleiding van experts die ervaring hebben met onder meer curatoren en het oplossen van juridische en liquiditeitsproblemen. 

Een doorstarter is niet verplicht de schulden over te nemen en kan zelf bepalen welke activa hij uit het oude bedrijf overneemt. Maar eerst moet het oude bedrijf netjes worden opgeheven. Zo moet een en ander afgerekend worden met de belastingdienst (btw en inkomstenbelasting) en moeten de lopende contracten, verzekeringen en abonnementen opgezegd worden.

Vervolgens wordt het nieuwe bedrijf opgestart. Ook dat vraagt wat aandacht. Er moet weer een rechtsvorm gekozen worden en er is een nieuw financieel plan nodig. Als u deze Corona Bypass zorgvuldig uitvoert, kunt u met eenzelfde soort onderneming opnieuw beginnen. Een fris begin, zonder schulden. 

Henk is blij met deze kans. Zijn nieuwe bedrijf is de verbeterde versie van wat het eerst was. Het fundament is stevig, er zijn wat vernieuwingen doorgevoerd, er zijn wat taken bijgekomen en afgestoten en alle personeelsleden zijn weer terug in dienst.

En u? Overleeft u deze crisis wel? Gaat u failliet of is een doorstart ook de oplossing voor uw onderneming? 

Als notaris en registermediator kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich herkennen in mijn verhalen en realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..