0 C
Den Haag
woensdag, januari 22, 2025

Eerlijk zijn over een oneerlijke verdeling

Onze edities

COLUMN Michaël LentzeNotaris en Registermediator, Ellens & Lentze

Mevrouw De Wit heeft een goedlopende onderneming. Vorige maand ging ze tussen twee vergaderingen door met wat vage klachten naar de dokter en kwam ze thuis met een vervelende diagnose. Het is dus tijd voor drastische veranderingen. “Wat kan ik nu het beste doen?” vraagt ze, want als zij uit het bedrijf stapt, moet ze met veel verschillende belangen rekening houden.

Bedrijfsovername en bevoordeling

Meneer De Wit is vriendelijk, maar absoluut ongeschikt om het bedrijf te leiden. Samen hebben ze vijf kinderen. “Eerlijk gezegd is maar een dochter geschikt om mijn taken over te nemen,” zegt ze met een zucht.

Als zij nu de bedrijfsoverdracht regelen, wordt die dochter bevoordeeld ten opzichte van de andere kinderen. En omdat het bedrijf zo groot is, gaat dat om grote bedragen. Het verschil met wat de andere kinderen kunnen krijgen is later misschien niet meer helemaal recht te trekken.

Natuurlijk wil mevrouw De Wit al haar kinderen gelijk behandelen. “Maar ja, de continuïteit van het bedrijf is voor al mijn werknemers en alle mensen die weer van hun afhankelijk zijn ook erg belangrijk.”

Ze wil geen gedonder. Ze wil rekening houden met ieders belangen, maar wel zo dat haar bedrijf overeind blijft staan. We bespreken haar wensen en stellen een concepttestament op. Na wat bemoedigende woorden gaat mevrouw De Wit het gesprek met haar gezin aan, zodat iedereen weet wat haar plannen zijn en – vooral – waarom zij deze keuzes heeft gemaakt.

Transparant en eerlijk

Door iedereen tijdig op de hoogte te stellen van haar voornemens, worden veel gevoelens van verwarring en ongenoegen weggenomen. Mevrouw De Wit wil transparant zijn. Ze legt rustig uit waarom de continuïteit van haar bedrijf zo belangrijk is, dat ze de belangen van de kinderen en die van de werknemers zorgvuldig heeft afgewogen en dat ze daarom haar testament zo heeft ingericht dat die ene dochter haar mag opvolgen. We passen alle middelen toe om het verschil enigszins recht te trekken, maar mevrouw De Wit hoopt dat de kinderen haar afwegingen na haar uitvoerige uitleg begrijpen en respecteren.

Alleen de jongste reageert wat verbolgen, maar uiteindelijk ziet ook hij in dat ruzie en mogelijke procedures slecht zijn voor de toekomst van het bedrijf, voor hem persoonlijk en voor hun familiegeluk. Hij spreekt uit dat hij ook wel blij is dat hij niet met de verantwoordelijkheid voor het bedrijf wordt opgezadeld.

Als het hele gezin weer op een lijn staat, komt mevrouw De Wit samen met haar meest ondernemende dochter weer bij ons langs. We regelen alvast zoveel mogelijk voor de bedrijfsoverdracht en maken een definitieve versie van haar testament.

De familie De Wit is de waarde van eerlijke gesprekken in gaan zien. “Zo hadden we veel eerder met elkaar moeten praten. Ik weet nu dat ik mijn bedrijf goed achterlaat en dat de andere kinderen mijn dochter zullen steunen.”

Wij kunnen bijna al uw wensen voor u vastleggen, maar u kunt veel problemen voorkomen door ervoor te zorgen dat iedereen weet waarom u welke keuzes heeft gemaakt. Na begrip komt immers acceptatie en waardering. Kom maar eens langs voor een helder gesprek!

Tot snel, Michaël Lentze

Als notaris en registermediator kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich herkenen in in mijn verhalen en realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..