COLUMN Michaël Lentze, Daniëlle van Iperen-Roepers,
Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze
Onlangs gaven wij een workshop over familierecht. Een zaal vol ondernemers werd weer bijgepraat over het nut van goede huwelijkse voorwaarden, het testament en een levenstestament. Er werden over en weer vragen gesteld. Er werd gelachen. En er werden soms stiekem wat notities in een telefoon gezet.
Walt Disney zei ooit: “Een man moet nooit zijn familie verwaarlozen voor zaken.” Wij durven gerust te stellen dat dat andersom ook niet verstandig is. Het draait dus om de balans. Hoe houd je je bedrijf gezond als je ook voldoende aandacht aan je privéleven wilt geven? En: hoe houd je je relatie levendig en vrolijk als er weer eens veel te veel speelt op het kantoor? Een groot deel van de disbalans en eventuele frictie kan weggenomen worden door voor beide kanten duidelijkheid te scheppen.
Duidelijke voorwaarden
Uw huwelijkse voorwaarden kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Hierin legt u bijvoorbeeld vast dat de onderneming van u is, zodat uw partner niet aansprakelijk gesteld kan worden mocht er iets misgaan. Ook als uw partner in uw bedrijf investeert, moet worden vastgelegd voor wie welke gevolgen daarvan zijn.
De rechtsvorm van uw onderneming bepaalt mede hoe u uw privévermogen kunt beschermen. Een eenmanszaak of VOF bijvoorbeeld zijn vormen zonder rechtspersoonlijkheid. Er is geen onderscheid tussen zakelijk en privévermogen. Huwelijkse voorwaarden kunnen uw partner dan beschermen tegen schuldeisers van uw bedrijf.
Andersom moet uw zaak ook tegen negatieve invloeden van uw privéleven worden beschermt. Als u niets regelt moet na een scheiding de waarde van uw onderneming worden verdeeld. Uiteraard kan dat enorme gevolgen hebben voor de continuïteit van uw bedrijf.
Met een periodiek verrekenbeding wordt jaarlijks de inkomsten die u niet uitgeeft tussen de partners verdeeld. Dat vraagt om een nauwkeurige administratie. Vaak wordt dat vergeten en moet er na een scheiding nog veel verrekend worden.
Passende oplossingen
Gelukkig zijn er vele oplossingen die precies aansluiten bij uw unieke situatie. Belangrijk is dus om, liefst eens per jaar, even na te lopen of u nog weet wat er in uw huwelijkse voorwaarden staat. Wat u allemaal wel en niet hebt geregeld en voor wie. En of de afspraken op papier nog wel passen bij de huidige situatie van uw bedrijf én uw privéleven!
En als u dan toch bezig bent, kijkt u dan ook even naar uw testament? Want ook daarin moeten werk en privé duidelijk omlijnd zijn. Ook daarin moeten uw afspraken en wensen blijven passen bij de meest recente ontwikkelingen in uw leven. En passen bij de andere afspraken die u heeft gemaakt, bijvoorbeeld in een aandeelhoudersovereenkomst.
Positieve balans
Dus laten we beginnen bij het begin. Welke afspraken liggen er nu vast en wat kan beter geregeld worden in ieders belang? Het belang van uw geliefden, het belang van uw onderneming en het belang van uw compagnons. Voor die positieve balans in uw leven.
“De manier om te beginnen is te stoppen met praten en beginnen met doen.”
Als notaris en registermediator komen wij veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die wij beschrijven geanonimiseerd en opgebouwd uit verschillende ontmoetingen. Wij hopen dat mensen zich herkennen in onze verhalen en zich realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.