1 C
Den Haag
maandag, januari 20, 2025

Een samenlevingscontract dat staat als een huis

Onze edities

COLUMN Michaël Lentze,

Notaris en Registermediator, Ellens & Lentze

Josephine is een slimme vrouw die zich met gemak staande houdt in de bouwwereld. Zij is een van de weinige succesvolle vrouwelijke aannemers in Nederland. Misschien zelfs in Europa.

Haar eerste huis heeft Josephine zo mooi opgeknapt dat ze het met een flinke overwaarde heeft kunnen verkopen. Die overwaarde plus een beetje spaargeld en een heleboel tijd stak ze in de renovatie van een nieuw huis. Iets groter en op een betere locatie, klaar voor een nieuw leven.

Dit vakkundig verbouwde huis werd dan ook het huis waarin ze ging samenwonen. Elke kamer was immers met oog voor detail door haar, haar vrienden en collega’s hersteld. Dat ze door haar werk korting kreeg op de inkoop van materiaal hielp uiteraard enorm mee.

Op ons kantoor hebben wij samen met haar en haar partner een samenlevingscontract opgesteld. Er werd uitgebreid gesproken over een eventuele verdeling van goederen en onroerend goed mocht de relatie ooit eindigen. Een van de opgenomen bepalingen was de verdeling van een mogelijke overwaarde. Josephine had zo veel tijd en geld in het huis heeft gestoken dat beiden vonden dat het huis te allen tijde van haar moest blijven. We hebben precies vastgelegd hoeveel tijd, vakantiedagen en geld Josephine in haar droomproject heeft gestoken en daar samen een verdeelsleutel tegenover gezet.

Na een paar jaar zaten ze weer aan ons bureau. De relatie was gestrand. Josephines partner bood aan te verhuizen, maar alleen als hij de helft van de huidige overwaarde zou krijgen. Het was inmiddels toch ook zijn huis, zo redeneerde hij. Gelukkig konden we rustig de door henzelf gemaakte afspraken doornemen, bespreken en uitleggen, waardoor een nare ruzie voorkomen werd.

Mensen die gaan samenwonen, denken niet vaak na over de gevolgen van een eventuele scheiding. Maar zeker als je een eigen zaak of een eigen woning hebt, zoals Josephine, is het belangrijk alle afspraken die je met een partner maakt goed te laten vastleggen. Het liefst in een samenlevingscontract en een testament, want wat je dierbaar is, moet je beschermen. Een notaris kan tijdens dit proces adviseren en direct toetsen of de gewenste afspraken ook juridisch haalbaar zijn. Bovendien kijkt een notaris ook naar wat redelijk is en eerlijk voor beide partijen.

Dit voorbeeld maakt het belang van goede afspraken over het mijn en dijn en ieders inbreng nog maar eens duidelijk. Josephines huis was veilig en bleef van haar, maar zonder het samenlevingscontract had zij haar ex-partner misschien moeten uitkopen en had ook zij op zoek gemoeten naar een ander huis. En ook belangrijk: haar bedrijf had nu niet geleden onder de scheiding.

Josephine bouwt nu verder aan haar leven en haar huis. En u? Zien wij u en uw partner hier binnenkort op ons kantoor? Voor de zekerheid…, zodat ook u rustig verder kunt bouwen aan uw leven!

Als notaris en registermediator kom ik veel verschillende mensen tegen. Verschillende mensen die vaak in eenzelfde situatie zitten. Uiteraard zijn de situaties die ik beschrijf geanonimiseerd en opgebouwd uit alle verschillende ontmoetingen. Maar ik hoop dat mensen zich herkenen in in mijn verhalen en realiseren dat er ook voor hun situatie praktische oplossingen zijn.

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..