1.3 C
Den Haag
maandag, januari 13, 2025

Een (ras)kat in de zak?

Onze edities

Profielfoto veld

Rick Ros, Boiten Luhrs Gerechtsdeurwaarders

Grote ophef was er onlangs toen bleek dat een deurwaarder beslag had gelegd op een kat van een bijzonder ras en de betreffende deurwaarder de kat zou verkopen om vanuit de opbrengst schulden te betalen. Er was uit de reacties toch wel een tweedeling in Nederland duidelijk geworden. Er zijn voor- en tegenstanders of een kat middels een executieveiling verkocht kan worden. Allerlei soorten argumenten werden genoemd. Inmiddels is het stof wat neergedaald. De verkoop gaat niet door. Prima tijdstip om eens rustig opnieuw te kijken naar het verhaal.

Wat was er aan de hand? Iemand heeft schulden en bezit een kat van een bijzonder ras met een waarde van € 750,00 (tenminste, dat zeggen de poezen deskundigen). Bijzonderheid was dat de schuldenaar vond dat de huiskat onderdeel uitmaakte van het gezin. Strikt juridisch heeft de deurwaarder het gelijk aan zijn kant. De reden is dat een kat in beslag genomen mag worden op de manier alsof het een roerende zaak is. Dit heeft de gerechtsdeurwaarder gedaan, omdat volgens hem de raskat bij een eventuele verkoop wel eens geld kon opleveren. Toch kwamen er ook argumenten vanuit de tegenpartij waarin werd gesteld dat een kat geen “ding” is (zoals bijvoorbeeld een koelkast), maar een levend wezen en dat hoor je niet op deze manier te verkopen. Hoe dan ook, de kat werd niet geveild en de schuld werd uiteindelijk toch ingelost.

Zelf hadden wij niet al te lang geleden een soortgelijke zaak. Onze opdrachtgever wist ons te vertellen dat de schuldenaar een aantal raskatten in bezit had die hij zelf ook fokte. Dit was een kostbaar bezit. We zijn overgegaan tot het beslag, hebben de katten ondergebracht in een dierenpension en zouden overgaan tot openbare verkoop. Uiteraard stuit je in dit soort zaken altijd op veel weerstand. Er komt emotie bij kijken en de vraag die we ons altijd stellen:, Is dit ethisch verantwoord? (In dit geval constateerden wij dat de dieren ook slecht verzorgd werden). Feit blijft dat het onze taak is om recht te zetten wat krom is. Heeft onze opdrachtgever een openstaande post dan hebben wij de opdracht deze te innen. Hoeveel weerstand er ook was en hoe vaak er ook werd medegedeeld dat er geen geld was, voor de verkoop werd de vordering toch in één keer voldaan.

Waarom de onrust over dit onderwerp? Zijn wij als Nederlanders aan het schuiven over hoe we omgaan met onze huisdieren? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Ja, de mening over huisdieren is aan het verschuiven. We zien mensen om ons heen die huisdieren als kinderen zien. De markt speelt hier goed op in. Dierenhotels, ja zelfs kattenhotels, bestaan in Nederland en dat vinden we helemaal niet vreemd. Een leuk cadeau voor je huisdier is makkelijk te krijgen. De kans is groot dat dergelijke beslagen toch in de toekomst niet meer mogen en de wetgeving zal waarschijnlijk worden aangepast. Terecht? Tja, je kunt je ook afvragen als je schulden hebt of het verstandig is om dergelijke dure uitgaven te doen (van welke aard dan ook).

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..