Het is een van de grootste verbouwingen in Den Haag van de laatste jaren: de transformatie van De Binckhorst. Deel voor deel worden panden gesloopt en herbouwd, wegen omgelegd en kades vernieuwd. De omgeving verandert elke dag. Het bedrijventerrein wordt omgeturnd tot een toekomstbestendig woon-werkgebied.
De Binckhorst, de Laakhavens en de Fruitweg vormden samen het industrieel kloppend hart van Den Haag. Maar waar ooit grote bedrijven voor levendigheid zorgden, staan nu nieuwe flats, met daaronder plaats voor kleinere zaken of horeca. De Waldorpstraat en omgeving in Laakhaven-West bijvoorbeeld heeft al een ingrijpende facelift ondergaan.
Op de Binckhorst zijn ook al verregaande veranderingen doorgevoerd en dit jaar zet de transformatie verder door. Het gebied wordt omgevormd tot woon-werkgebied met plaats voor twaalfhonderd nieuwe woningen. Dit aantal zal naar verwachting nog verder doorgroeien, heeft wethouder Boudewijn Revis vorig jaar gezegd. Dat er straks volop wordt gewoond op de Binckhorst, is nieuw en heeft alles te maken met het snelgroeiende aantal inwoners.
Wonen
De sfeer in de Binckhorst zal door de nieuwe woonfunctie compleet veranderen. Want bij wonen hoort ook ontspannen en om die reden zal de Binckhorst groener kleuren dan voorheen. Het kasteeltje de Binckhorst wordt weer zichtbaar voor het oog en er wordt een park aangelegd. Toch wordt er tijdens de verbouwing op gelet het authentieke, ruwe karakter van het gebied te bewaren. Daarvoor zijn bestaande, beeldbepalende panden herbestemd.
Het voormalige SDU-terrein in de bocht van de Binkchorst-Maanweg is een concreet voorbeeld van zo’n gebied dat met behoud van karakter nieuw leven krijgt ingeblazen. Drie gebiedsontwikkelaars bouwen er aan het Binck Eiland. De constructie en de materialen waaruit het iconische SDU-kantoor is opgetrokken, blijven bewaard. Er komt een mix van huurwoningen en huurappartementen in de vrije sector, eengezinswoningen en koopappartementen op Binck Eiland. Het eerste project geeft een concreet voorbeeld van het toekomstige gezicht van de Binckhorst.
Ondernemers
Naast het nieuwe wonen wordt de Binckhorst steeds meer ‘the place to be’ voor innovatieve en creatieve ondernemers. Bedrijfsverzamelgebouw Binck 36 is een voorbeeld van een broedplaats voor originele ondernemers en beginnende zelfstandigen. De Caballerofabriek, Mooof en De Besturing passen ook precies in dat straatje. Maar deze verzamelplaatsen voor vindingrijke zelfstandigen zitten inmiddels vol. Tijd voor een nieuw start-up gebouw. Dat gaat verrijzen in de Binkchorsthaven, een van de drie havens die ook worden gerenoveerd.
Voor vergroening en de vernieuwing van de kades van de Binckhorsthaven, de Poolsterhaven en de Fokkerhaven heeft de gemeente 10 miljoen euro uitgetrokken. In de Binckhorsthaven komt een groot project waarbij een lofthotel, twee woontorens en een nieuw start-up-gebouw worden ontwikkeld. Naar verwachting begint de bouw volgend jaar en wordt het project in 2020 opgeleverd.
De Poolsterhaven gaat dienst doen als ligplaats voor rondvaartboten. Deze haven wordt vanaf september verbouwd en de bedoeling is dat de oplevering in november volgt. De naastgelegen Fokkerhaven wordt opgeknapt met nieuwe bestrating en de aanplant van groen.
De nieuwe Binckhorst met over enkele jaren duizenden bewoners en zoveel nieuwe ondernemers brengt (letterlijk) extra drukte met zich mee. Het maakt de aanleg van een nieuw wegennet noodzakelijk. De meest spraakmakende nieuwe weg is uiteraard de Rotterdamsebaan. De verwachtingen van de nieuwe verkeersslagader die de A13 en centrum Den Haag verbindt zijn geweldig. De weg sluit aan op de Binckhorstlaan die daarmee deel uitmaakt van het mega-project in de wegenbouw.
Peter van de Kamp werd 57 jaar geleden geboren aan de Wegastraat op de Binckhorst. Hij heeft de Binckhorstlaan nog gezien als kolengruispad. “Wij woonden aan de Wegastraat, zijstraat van de Binckhorstlaan,’’ zegt hij. Aan de Wegastraat vestigde zijn grootvader het familiebedrijf dat sinds 1989 in handen is van Peter van de Kamp.
In zijn jeugd was het uitzicht in het geheel niet te vergelijken met nu. “Er liepen hier koeien, geiten en paarden. We hadden een bokkewagen, er lagen schooltuintjes in de omgeving. Kasteel Binckhorst was nog zichtbaar.’’ Dat laatste komt weer terug. Het jaren ’70-pand dat voor het kasteel werd gebouwd, gaat verdwijnen en er wordt niets voor teruggebouwd.
Of Van de Kamp vanaf de huidige locatie gaat genieten van het hernieuwde uitzicht op het kasteeltje, staat niet vast. De intentie is op den duur te verhuizen naar een locatie met iets meer ruimte voor grote machines. Die locatie zoekt hij wel op de Binckhorst.
Want de Binckhorst, nu in verbouwing, is straks de nieuwste en hipste plek voor wonend èn werkend Den Haag.