COLUMN Michaël Lentze, Notaris en Registermediator,
Ellens & Lentze, Notariaat en Mediation
Vanaf 1 januari 2018 verandert er veel in het huwelijksvermogensrecht en veranderen de voorwaarden waaronder u in gemeenschap van goederen trouwt. Voortaan blijft alles wat u voor het huwelijk heeft verzameld, bezittingen en schulden, alleen van u. Slechts wat u tijdens het huwelijk verkrijgt, of wat u voor het huwelijk al samen bezit, wordt van u samen.
Mijn huis is jouw huis?
Een huis, bijvoorbeeld, wordt voor het huwelijk samen aangekocht en komt op beider naam te staan. De ene partner steekt er wat meer geld in dan de ander. Als u niets in huwelijkse voorwaarden regelt, treedt er na het huwelijk straks automatisch een vermogensverschuiving op. Beide partners bezitten dan een gelijk deel van de woning. En dat verschil wordt niet gecompenseerd… Uw inleg van 70% kunt u dus zien teruglopen naar 50%.
Heeft de ene partner een woning die voor het huwelijk verbouwd is met geld van de andere partner, dan krijgt die partner een vordering op de partner met de woning. De verbouwingskosten gedeeld door de waarde van de woning na de verbouwing bepaalt de grootte van die vordering. Partners kunnen ook kiezen voor een nominale vordering, dan krijgt de tweede partner exact zijn of haar inleg van de verbouwing terug, ongeacht de waardevermeerdering of -vermindering van de woning, maar dan moeten zij dat wel vooraf bij huwelijksw voorwaarden regelen. Kunt u zich de chaos voorstellen die een slechte administratie van deze verbouwing tot gevolg kan hebben?
Grote giften
Erfenissen en schenkingen van voor of tijdens het huwelijk blijven onder de nieuwe wet ook privé. Voor iedereen die voor 1 januari 2018 is getrouwd, blijft het oude stelsel gelden, het blijft dus van belang om ook na 1 januari 2018 in testament een een eventuele uitsluiting van de schoonkinderen op te nemen. De wens om alle schenkingen en erfenissen eerlijk met uw partner delen, kan in de huwelijkse voorwaarden worden opgenomen.
Een redelijk zakelijkhuwelijk
Zeker als ondernemer of aandeelhouder met huwelijkskriebels moet u nog even opletten. Zonder huwelijkse voorwaarden blijft het bedrijf dat u voor uw huwelijk al heeft opgezet tot uw privévermogen behoren. De nieuwe wet bepaalt echter wel dat de ondernemer een redelijke vergoeding aan het gezamenlijke vermogen moet overmaken. Wat zou redelijk zijn? En denkt u daar na een fikse ruzie nog hetzelfde over? Zelfs als het slecht gaat met uw bedrijf, kan uw partner na een scheiding nog aanspraak maken op die redelijke vergoeding.
Administratie
Bij een scheiding of na een overlijden zijn er dus 3 vermogens te beoordelen. Twee daarvan zijn privé, een van u en een van uw partner, en een is een gezamenlijk vermogen dat verdeeld moet worden. Een goede administratie was altijd al belangrijk, maar vanaf komend jaar nog meer dan ooit. Als dat namelijk niet gebeurt, wordt het privévermogen alsnog gemeenschappelijk bezit. Het kan dan zo zijn dat het privévermogen van uw partner privé blijft, omdat hij of zij de administratie goed heeft bijgehouden, en dat uw privévermogen verdeeld wordt na een scheiding, omdat u de administratie steeds uitstelde…
Tip voor een goed huwelijk
Het beste advies is dan ook om samen met uw aanstaande partner een afspraak te maken bij de notaris. Laat huwelijkse voorwaarden opstellen die u beider belang goed vertegenwoordigen. Daarmee voorkomt u niet alleen veel onnodige ruzies, maar ook een gevaarlijk ingewikkelde administratie. En de tijd die u zo bespaart, kunt u beter in uw huwelijk steken, toch?