Nog niet zo lang geleden was de Bagijnestraat in het Haagse centrum een straatje van niks. Niet meer dan een doodlopende straat naar het parkeerterrein van het Ministerie van Defensie en waar de winkels aan de Lange Poten hun rommelige achterkant hadden. Een vergeten stukje stad. Tot architect Maarten Wurth ontdekte dat op de winkels mocht worden gebouwd, maar liefst 15 meter hoog. En hij wist dat Bayer Vastgoed als eigenaar van de winkels zich al jarenlang sterk maakt voor duurzaam vastgoed. De samenwerking leidde tot een kleinschalig complex van loftwoningen dat eigenlijk nergens mee te vergelijken is.
Nostalgisch
Een paar keer per week komt Boris Bayer kijken naar de voortgang van de nieuwe woningen. Drie appartementen zijn al klaar en worden bewoond, nog vijf appartementen worden er op dit moment gebouwd. Het is een plek die hem aan het hart gaat. Niet alleen omdat hij hier de nodige herinneringen heeft liggen, wat heet, hij is hier geboren en opgegroeid, (en opende hier jaren later zijn winkel ‘piece of cake’) maar vooral omdat de kwaliteit van de woningen representatief zijn voor zijn ambitie om op een andere en duurzame manier met vastgoed in de binnenstad om te gaan. Waarbij hij gedreven wordt door een filmbeeld dat net zo hedendaags als nostalgisch is en waarin de mensen wonen op loopafstand van de kerk en de kroeg, het theater en de winkels.
Leefbaar
Wurth heeft veel ervaring met wonen boven winkels. “Veel investeerders voelen er weinig voor omdat een winkel nu eenmaal meer opbrengt dan een woning.” Maar Boris Bayer viel naar eigen zeggen voor het bijzondere ontwerp. “We maken hier met elkaar een stukje stad dat er eerst niet was. Dat vind ik belangrijk.” Om daar meteen aan toe te voegen dat hij een zakenman is, maar wel een geëngageerde zakenman. :”En ik ben een Hagenaar en ik vind dat Haagse ondernemers als ze dat kunnen het initiatief moeten nemen om de stad leefbaar te houden.”
Aanjager
Het lijkt eenvoudig om bovenop de bestaande pakhuizen te bouwen, maar er zaten wel wat haken en ogen aan het ontwerp. Wurth :”De constructie is van staal en hout omdat dat een stuk lichter is.” De aannemer SOED prijst de samenwerking met de architect en Boris Bayer. “Zij leggen de lat voortdurend hoog wat ons dwingt om scherp en flexibel te blijven” zegt Arnoud in ’t Veen. Op nog meer plekken in de stad is Bayer de aanjager van vergelijkbare kleinschalige uitbreidingen. Boris Bayer: “Het gaat er uiteindelijk om dat die mooie stad Den Haag nog iets mooier wordt.”