4.7 C
Den Haag
woensdag, november 20, 2024

Bedrijventerrein ZKD stralend de toekomst in

Onze edities

TEKST: EVELYNE LAMMERDING FOTOGRAFIE: ARENDA OOMEN EN BAS KIJZERS

Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) hebben een ingrijpende metamorfose ondergaan. Ondernemers en de gemeente Den Haag hebben in de afgelopen jaren fors ingezet op de aanpak van het bedrijventerrein. De intensieve revitalisatie wordt volgend jaar afgerond. Voorzitter van de ZKD bedrijvenvereniging Rens Vrolijk en wethouder Stedelijke Economie Karsten Klein (CDA) over de metamorfose van ZKD.

Nieuwe bestrating, vervangen riolering, en veel groen geven ZKD weer een frisse aanblik. Daarnaast wordt het terrein constant goed schoongehouden. De bedoeling is dat ZKD zich nu en in de toekomst verder ontwikkelt. Dat zegt Rens Vrolijk. Hij gaat het 25e jaar in als voorzitter van de ondernemersvereniging ZKD.

Trots

Vrolijk is trots op de mensen met wie hij samen het bestuur van de ondernemersverenging vormt. Frits Oppel is vice-voorzitter en secretaris, Peter Krijgsman de penningmeester van de ondernemersvereniging. Niet minder belangrijk zijn de bestuursleden Rob Snijders, Pim Hielkema, Arne de Groot, Sjef Wauben voor ZKD. “Slagvaardige mensen die zich pro-deo inzetten en helpen bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein,’’ zegt Vrolijk. “Zij helpen ook bij het toezicht houden op het terrein. Als voorzitter ben ik hen dankbaar voor hun tijd en inzet om het terrein op het huidige niveau te krijgen.’’ Vrolijk zegt verder gemeentelijk projectleider Erik Boone – die met name bij de Biz-projecten is betrokken – erkentelijk te zijn. Het huidige niveau van het bedrijventerrein zorgt voor een uitstekend ondernemersklimaat.

Bezettingsgraad

Volgens Vrolijk is de bezettingsgraad van de panden hoog, in vergelijking met andere bedrijventerreinen in Nederland. “In de afgelopen jaren is het percentage leegstand fors gedaald, ‘’ zegt Vrolijk. Volgens de voorzitter wordt dit mede veroorzaakt door de vestiging van een bedrijf als HTM. De vervoerder trok in een bestaand pand aan De Werf en heeft dat naderhand uitgebreid met nieuwbouw. Daarbij is een aantal oude remises verplaatst naar Zichtenburg. De trammaatschappij legt momenteel een remise aan voor de nieuwe trams. “De rails liggen er al en er komt ook een wasstraat voor de trams bij,’’ zegt Vrolijk. Tenslotte heeft de vervoerder een aantal bussen – voor de Specials – ondergebracht op ZKD. “HTM is goed vertegenwoordigd.’’

Showrooms

Vrolijk is ook content met bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de brandweer dat op Kerketuinen staat en de Haeghe Groep met vestigingen aan de Zilverstraat en de Kerketuinenweg. Aan de laatstgenoemde straat is nog wel enige leegstand te bespeuren. Een aantal autoshowrooms is verdwenen. “Het is een algemene ontwikkeling dat het aantal grote showrooms terugloopt. Wat er aan de Kerketuinenweg bijvoorbeeld goed voor in de plaats kan komen, zijn showrooms voor bijvoorbeeld tegels, badkamers of zwembaden. Dit soort bedrijven hebben veel ruimte nodig,’’ geeft Vrolijk aan. Daarnaast passen dit soort bedrijven goed op het terrein waar ambachtelijke bedrijven zijn gehuisvest. Dekkershoek is het deel waar veel eenmanszaken zijn te vinden. “De panden zijn er kleiner waardoor het een aantrekkelijk gebied is voor starters. Ook voor zzp ‘ers is daar nog ruimte,’’ zegt Vrolijk. Dekkershoek heeft nieuw geasfalteerde wegen en led-verlichting gekregen. De laatste stappen voor de grote opknapbeurt worden hoogstwaarschijnlijk volgend jaar gezet. Vrolijk hoopt dat de revitalisatie volgend jaar voor de zomer compleet is.    

Top 5

ZKD bereikt vijf jaar geleden al een plek in de Top 5 van de ‘Best ontwikkelde Bedrijventerreinen van Nederland’. Deze Top 5 wordt jaarlijks samengesteld door Elba en komt uit in het ‘Boek Beste Bedrijventerreinen’. Daarin wordt beschreven wat zich op de terreinen afspeelt en op welke manier de ontwikkelingen plaatshebben. “Wij werden getypeerd als een enerverend bedrijventerrein. Die ontwikkeling willen wij niet alleen vasthouden, maar ook doorzetten en verbeteren,’’ aldus Rens Vrolijk.

Investering

Wethouder Karsten Klein van Stedelijke Economie laat via zijn woordvoerder weten: “Al in 2009 is begonnen met de herinrichting van het bedrijventerrein ZKD. Reden voor de aanpak was de constatering dat een aantal maatregelen dringend noodzakelijk was om de neerwaartse spiraal te keren. De ligging van het gebied is uitstekend en de bedrijven waren gezond en perspectiefrijk. Maar om uit te groeien tot een modern bedrijventerrein was vooral de aanpak van de openbare ruimte en een efficiënter en systematischer beheer noodzakelijk. In verschillende fasen is er de afgelopen jaren bijna 15 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd.’’ Het gaat daarbij om gemeentelijke, provinciale en Europese gelden.

De wethouder geeft aan dat er meer dan honderd nieuwe bomen zijn geplant, extra parkeerplaatsen zijn aangelegd en er nieuwe verlichting is gekomen. “Daarnaast zijn veel straten opgeknapt en is het rioolstelsel vervangen.’’

In 2014 is de gemeente ook begonnen met het aanpakken van Dekkershoek, voegt Klein eraan toe. Voor ruim  600.000 euro  zijn straten opnieuw ingericht, is eenrichtingverkeer ingesteld en groen toegevoegd. Op de planning staat nog het aanpakken van het deel van Dekkershoek dat nog niet gerevitaliseerd is. Voor dit laatste deel van Dekkershoek geeft de gemeente nog een impuls van ruim 6 ton.

Werkgelegenheid

Reden waarom de gemeente in het gebied investeert, is de belangrijke werkgelegenheidsfunctie van ZKD voor de stedelijke economie, beargumenteert Klein. “En de bedrijven die vooral werkzaam zijn in het segment van ambachtelijke, industriële, autogerelateerde en dienstverlenende bedrijven geven ook werkgelegenheid aan mensen met een lager opleidingsniveau. Juist aan zulk soort banen bestaat in Den Haag behoefte.’’ De overheid investeert ook in ZKD, omdat uit de praktijk blijkt dat gemeentelijke investeringen leiden tot investeringen door de bedrijven zelf. Klein wijst daarbij op de HTM en Blok’s Draadvorm op de Werf.

Hoe gaat het straks verder met ZKD?

“Nu de gemeente het openbaar gebied op orde heeft gebracht, ligt de nadruk op de inzet van de ondernemers zelf  om het vastgoed op orde te brengen en te houden,’’ laat Klein weten. De gemeente bekijkt samen met de ondernemers welke voorzieningen nodig zijn om goede verbindingen met de omliggende gebieden te creëeren.  ZKD kan een stralende toekomst tegemoet zien.

Laatste nieuws

Een nieuwe toekomst als zelfstandig gerechtsdeurwaarder voor Robbert-Jan Brugman

“Persoonlijke benadering, afspraak is afspraak, een optimale bereikbaarheid en niet in de laatste plaats laagdrempelig. We zijn klaar voor...

Lees ook..