5 C
Den Haag
zondag, december 22, 2024

Barista Teddie Kuiper reist overal heen voor het perfecte kopje koffie

Onze edities

“Mijn voorkeur gaat uit naar espresso en cappuccino. Of filterkoffie die ik zelf opschenk.’’ De beste barista van Nederland geniet van haar cappuccino die ze zojuist eigenhandig heeft bereid en praat vol passie over haar werk dat ze met haar bedrijf Teddie Koffie op locatie uitvoert. Teddie Kuiper (26) weet werkelijk alles wat er te weten valt over koffie.   

Zeven jaar geleden rolde ze het vak in. Begonnen met een bijbaantje als barista werkte ze door heel Nederland. “Mijn eerste opdracht was koffie schenken op de Efteling.’’ Nu geeft ze workshops en trainingen aan vaklui in de horeca en aan particulieren. Ook kunnen bedrijven haar inhuren als barista. “Ik sta op beurzen, festivals en bruiloften en reis overal heen. Ik neem alles mee: een mooie bar, de koffiesoorten, de machine, molen, het hele plaatje.’’

Kuiper schenkt koffie, maar kan ook korte workshops Latte Art geven aan bezoekers. Ook komt ze naar evenementen waar de bar en alle benodigdheden al aanwezig zijn om koffie te zetten en te schenken. Zo reist Kuiper overal naar toe. Ze is al op evenementen in Spanje, Duitsland en Engeland geweest.

Bommetjes

Welke koffiesoort haar voorkeur heeft, kan ze niet een-twee-drie zeggen. “Alle landen rond de Evenaar produceren koffiebonen. Er bestaan duizenden plantages waar vele soorten bonen groeien. Voor filterkoffie houd ik erg van Afrikaanse koffiebonen. Uit Kenia en Ethiopië bijvoorbeeld komt veel koffie. Deze koffiesoorten zijn subtieler van smaak en hebben iets fris, terwijl de Zuid-Amerikaanse koffiesoorten echte bommetjes zijn. Die hebben veel noten- en chocoladetonen in zich. Daardoor wordt de smaak zwaarder.’’

De Zuid-Amerikaanse koffie is volgens de barista perfect om een pittige espresso mee te maken.

De laatste smaakverrassing kwam voor Kuiper een aantal weken geleden tijdens een cupping, een koffieproeverij. “Er werden achttien koffies uit achttien verschillende landen gepresenteerd. De deelnemers moesten raden uit welk land de koffie kwam. Ik was erg verrast door een koffie die bijzonder veel verschillende smaaklagen zoals kers en honing in zich had. Het bleek koffie uit Kenia te zijn.’’

Signature

Kuiper heeft in november vorig jaar de Beste Barista Award 2016 gewonnen. Daarmee is ze uitgeroepen tot beste barista van het land. De deelnemers worden getest op theorie, speed en efficiency en creativiteit in de signature round. “Voor de siganture round moest je je eigen drankje maken. Daarmee heb ik gewonnen.’’

De Haagse maakte ijsthee van cascara, een afvalproduct van koffie, en filterkoffie van bonen van een Rwandese koffieplantage die volledig door vrouwen wordt gerund. “Koffie is eigenlijk het zaadje van een besje. Je kan het schilletje van de koffiebes drogen en dan is het cascara.’’ Koffieboeren gooien dit meestal weg of gebruiken het als compost. Kuiper niet. Zij vroor de gedroogde besjes in. “Het werd een grote ijsbal. Die werd ijs in ijsthee. Van de koffiebonen heb ik filterkoffie gezet. Als er een markt voor cascara komt, kunnen de doorgaans arme koffieboeren meer verdienen.’’ Voor het optimale gebruik van het basisproduct en voor het feit dat ze koffie van een volledig door vrouwen gerunde plantage gebruikte, heeft Kuiper veel waardering gekregen.

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..