6.2 C
Den Haag
zondag, december 22, 2024

Ambassadeur Duurzame Vis, Sjanet Schot van De Dagvisser: ‘Wij geloven in verse, goedgebakken vis’

Onze edities

Het Scheepsjournaal – de menukaart – van restaurant de Dagvisser in de haven van Scheveningen laat altijd Noordzeevis zien. Geen wonder, mede-eigenaar Sjanet Schot is ambassadeur Duurzame Vis. “Wij hebben in de afgelopen 24 jaar altijd lokale vis op de kaart gehad. Mijn man koopt ze in op de afslag.’’

Vrijdagmorgen, half 12. De tafels van de Dagvisser zijn ingedekt voor de lunch. In de keuken fileert echtgenoot Kees de verse vis. Zijn vrouw en ambassadeur Duurzame Vis, Sjanet Schot, maakt tijd voor een gesprek in het restaurant dat onlangs de Noordzeevisprijs 2020 heeft gewonnen.  Sjanet weet alles over vis en Noordzeevis. Haar man overigens ook, vertelt zij bij een kopje koffie aan het raam met zicht op de haven. “Hij is met vis grootgebracht. Wij komen uit Zeeland en zijn familie had mosselboten. Kees heeft zelf ook gevaren.’’ 

Tijdloos

De verbouwing is van zo’n vier jaar geleden en heeft het restaurant een tijdloze uitstraling gegeven. “We hebben er veel elementen van Scheveningen in gelegd,’’ wijst Sjanet op de zwartwit-foto’s aan de wand. Scheepstouwen die speciaal voor het restaurant zijn gemaakt en visnetten zijn eveneens terug te vinden in het restaurant. “Het is eigenlijk een binnenplein dat aansluit op het plein buiten.’’ Bij de eerste lentezon zit je heerlijk op het verwarmde terras, dat ook is vernieuwd, met windschermen en heaters.

Het stuurwiel van de oude boot van de grootvader van Kees hangt in het restaurant als persoonlijk element.“Wij hebben het ingericht naar onze eigen stijl, ons hart ligt erin. En wij willen graag dat iedereen zich hier thuis voelt, ook de zakelijke gasten,’’ zegt Sjanet.

Puur natuur 

Restaurant de Dagvisser is fameus om haar ‘puur natuur Noordzeevisgerechten’: Vis die perfect is gebakken, zonder liflafjes en gegarandeerd vers. “Wij blijven geloven in verse, goedgebakken vis,’’ zegt Sjanet. Daarnaast kunnen gasten kiezen voor specialiteiten waarin vis uit de Noordzee is verwerkt. 

Hoewel de Dagvisser uitsluitend lokale vis op de kaart zet, maakt zij voor zalm een uitzondering. “Veel kinderen vragen naar zalm,’’ verklaart Sjanet. Maar tilapia bijvoorbeeld komt er bij de Dagvisser niet in, voegt zij er voor de duidelijkheid aan toe. “Wist je dat er in de Noordzee zo’n tweehonderdtwintig vissoorten zwemmen? Op ongeveer dertig soorten wordt gevist. Het is eigenlijk raar dat veel mensen de Noordzeevis niet kennen.’’ 

Visseizoen

Omdat de Dagvisser met verse vis werkt, verandert de menukaart met het visseizoen mee. “Nu hebben we bijvoorbeeld zeetong, sliptong en skrei, dat is winterkabeljauw die in maart voor het laatst op de kaart staat. Ook het mosselseizoen loopt af. Die zijn er nog in februari, maar dan zijn ze kleiner. In juni komen de eerste hangmosselen weer. Bodemmosselen komen daarna. Van september tot november zijn de mosselen op hun best.’’ 

De Dagvisser serveert lunch en diner. Het vrije parkeren tot 18.00 uur is aantrekkelijk voor zakelijke gasten die in de haven willen lunchen, zegt Sjanet. “En er is altijd plek.’’ 

Iets na twaalven arriveren de eerste lunchgasten. Brede lach op hun gezichten. Zij weten dat ze mogen rekenen op een lunch met verse vis, rechtstreeks uit de Noordzee.  https://www.dedagvisser.nl/

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..