0.5 C
Den Haag
woensdag, januari 22, 2025

Advocaat en pensioenspecialist Hans van Meerten: ‘We zijn overgeleverd aan de grillen van het pensioenfonds’

Onze edities

Het zijn drukke tijden voor Hans van Meerten. De advocaat en pensioenspecialist van GMW-advocaten is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de diverse claims die hij namens een groot aantal partijen tegen met name de Nederlandse staat en de pensioenfondsen heeft ingediend. “Ik heb de innerlijke overtuiging dat het huidige pensioenstelsel in Nederland niet deugt.”

Via de rechterlijke macht wil Van Meerten onder andere bereiken dat de zogenoemde gedwongen winkelnering bij een pensioenfonds straks tot het verleden behoort. “Maar dat is slechts één van de vele zaken binnen dit stelsel, die van geen kant kloppen”, zegt hij onomwonden.

Diverse partijen, variërend van werknemers, zelfstandigen, ondernemingsraden tot gepensioneerden kloppen almaar vaker bij hem aan voor raad en het juridische gevecht aan te gaan tegen de vele misstanden binnen de pensioenfondsen. “Het merkwaardige is”, zo benadrukt hij, “de Nederlandse pensioenwet dateert uit 1949 en is sterk verouderd. Bovendien staat het op zeer gespannen voet met het EU recht.”

Hij kent zichzelf als geen ander als hij zegt ‘een bulterriër te zijn, die niet snel loslaat’. Zich vastbijten in een zaak, zoals het aantal claims dat hij tegen de Nederlandse staat en de pensioenfondsen in de voorbije jaren heeft ingediend, Van Meerten kan er inmiddels een aardig boekje over opendoen.

MACHTELOOS
De claims die de pensioenspecialist heeft ingediend zijn meerledig. Hij: “Een ervan is dat de deelnemers in het pensioenfonds niet het pensioen krijgen dat zij altijd dachten te krijgen en zelfs is beloofd. Kort samengevat, hier is sprake van ‘schending van opgewekt vertrouwen’. In veel gevallen komt het erop neer dat een groot aantal gepensioneerden op bedrag X had gerekend, maar uiteindelijk X min 25 krijgt. Een gevolg van dertien jaar niet indexeren. Dat heeft in sommige gevallen geleid tot een koopkrachtverlies van wel 25 procent. En dat forse koopkrachtverlies is onlangs door een rechter als zodanig onderkend. De worst van 100 euro die aan de deelnemers is voorgehouden, blijkt in de praktijk nog 75 euro waard te zijn. Terwijl de pensioenfondsen uitgerekend bij elkaar een slordige 1500 miljard in kas hebben.”

Maar Van Meerten, als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Utrecht, heeft meer munitie om de pensioenfondsen mee te bestoken. “Wat niet veel mensen beseffen is dat een vijfde van een maandsalaris aan premies aan een pensioenfonds wordt afgedragen. Dat is bij elkaar een flinke som geld dat jaarlijks die kant opgaat. Echter, enige zeggenschap over wat er met hun geld gebeurt, heeft niemand. Je bent namelijk aan de grillen van een pensioenfonds overgeleverd waar het zijn vermogen belegt. Een groene portefeuille, of juist niet? Je mag als deelnemer vanaf de zijlijn toekijken hoe ze jouw centen besteden. Een huisarts, die vindt dat zijn pensioenfonds bijvoorbeeld niet in de wapenindustrie moet beleggen, omdat hij zich daar, gezien vanuit zijn maatschappelijke rol en functie, niet mee kan verenigen, staat machteloos. Stap dan over naar een ander pensioenfonds, zou je tegen die huisarts en al zijn of haar collega’s willen zeggen. Helaas, zo werkt het niet in dit land. De huisarts, bakker, schilder en slager, om een paar voorbeelden te noemen, elke beroepsgroep heeft zijn eigen pensioenfonds en is verplicht daar te shoppen. Gedwongen winkelnering heet dat. Diezelfde huisarts en bakker worden in feite gegijzeld. Tegen dit soort onrecht kom ik namens heel veel partijen in het geweer.”

‘ONGEPAST’
Ook de absurde ‘korting’ van soms 20 procent die wordt toegepast op de uitkeringen, wanneer het ene pensioenfonds in het andere opgaat, omschrijft Van Meerten – auteur van meerdere boeken over – uiteraard – het achterhaalde pensioenstelsel in dit land – als ‘ongepast’. “Als argument wordt dan een onvoldoende dekkingsgraad gebruikt. Het is zeer onrechtvaardig. De deelnemers die zijn overgeheveld krijgen vervolgens een brief waarin staat dat zij beter af zijn bij hun nieuwe pensioenfonds, maar wel 20 procent worden gekort op hun uitkering. Er spelen nog veel meer zaken. Want over het nieuwe pensioenstelsel dat van lieverlee overal wordt ingevoerd, daar is het laatste woord ook nog niet over gesproken. Daar ben ik een massaclaim over aan het voorbereiden.”

Tekst: André Buurman

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..