tekst: philip fokker fotografie: bas kijzers
Een optimaal vestigingsklimaat creëren voor ondernemers binnen de gemeente Rijswijk. Dat is een van de speerpunten van het beleid van burgemeester Michel Bezuijen en wethouder René van Hemert. Hoogste tijd dus voor een goed gesprek op het stadhuis van de snelst groeiende gemeente van ons land.
Constant in beweging
Volgens René van Hemert is de gemeente – en in het bijzonder de Plaspoelpolder die hij als wijkwethouder in zijn portefeuille heeft – constant in beweging als het om het vinden van de juiste huisvesting voor ondernemers gaat. Mkb’ers, zoals een grote garagehouder die onlangs zijn vestiging vanuit Den Haag naar Rijswijk heeft verhuisd, of een gigantische organisatie als het Europees Octrooibureau, binnen de gemeentegrenzen van Rijswijk vinden zij altijd wel een geschikte plek. En de gemeente denkt graag mee, benadrukt Van Hemert. Als voorbeeld noemt hij de Bergman Clinic die graag wilde uitbreiden, iets wat in samenspraak met de gemeente is gelukt. Voor zoekende mkb’ers is het zogenaamde Harbourvillage aan de Nijverheidsstraat een ideale plek om een bedrijfspand te betrekken in de kleinschaligere nieuwbouw die hier kortgeleden is gerealiseerd.
Wonen, werken en recreëren
Van Hemert benadrukt tevens dat wijken waar gewerkt wordt ook buiten kantooruren aantrekkelijk moeten zijn, wil je geen ‘spooksteden’ krijgen zoals bijvoorbeeld de Londense City. Woningen, winkels maar ook sportverenigingen en andere plekken voor vrijetijdsbesteding zijn hiervoor uitermate belangrijk. Een goed voorbeeld is de indoor sporttempel La Playa aan de Cobbenhagenstraat, waar onder meer het in Spanje erg populaire padel maar ook beach soccer kan worden beoefend. Daarnaast heeft de gemeenteraad onlangs de stedenbouwkundige visie goedgekeurd voor de bouw van een nieuw gemeentelijk sportcomplex in de Plaspoelpolder. En de komst van werkgevers vergroot ook de vraag naar woningen. In het havenkwartier van de Plaspoelpolder is daarom Steenvlinder begonnen met werkzaamheden in een oud kantoor van Rijkswaterstaat. Hier verwezenlijken meer dan honderd particulieren hun eigen klusappartement.
Toegepaste technologie
Technologie die in Delft wordt uitgevonden en in Den Haag gereguleerd, daar gaat men in Rijswijk mee aan de slag. Michel Bezuijen ziet sinds zijn aanstelling in 2013 steeds duidelijker bedrijven die gevestigd zijn in Rijswijk een belangrijke rol spelen in de wereld der toegepaste techniek. De uitdaging zit er volgens hem in om dat (economische) profiel van Rijswijk nog verder te ontwikkelen zoals staat in de Stadsvisie. Contact met ondernemers, waarover verderop in dit artikel meer, is daarvoor essentieel. Als voorbeeld geeft Bezuijen het Smart City Programma, waar Rijswijk bij is aangesloten. In het kader van dit lidmaatschap stelt de gemeente de openbare ruimte beschikbaar voor ondernemers om bepaalde technologieën te testen. Hierdoor belandde de burgemeester kortgeleden in een zelf rijdende auto; een vrij eigenaardige en enerverende ervaring, voegt hij er met een schaterlach aan toe. In de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zoekt Rijswijk kortom haar plek door te kijken waar zij van waarde kan zijn. Bezuijen denkt dat dit het beste kan door (technologische) bedrijven een plek binnen de gemeente grenzen te geven.
Laagdrempelig contact
Rijswijk heeft al tijden een bedrijfscontactpunt voor ondernemers in de vorm van een telefoonnummer (070- 3261991). Maar, vertelt Van Hemert, sinds kort kan de (beginnende) ondernemer met vragen ook terecht tijdens het inloopspreekuur op vrijdag in het informatiecentrum Plaspoelpolder aan de Handelskade 49. Het telefoonnummer stond namelijk wel direct doorverbonden met een gemeente ambtenaar – waardoor ondernemers niet konden ‘verdwalen’, zoals de wethouder het mooi noemt – maar een fysieke plek, op de locatie waar veel bedrijvigheid plaatsvindt, dat ontbrak er nog aan. Na het uitspreken van deze zin voegt Van Hemert er daadkrachtig aan toe dat hij snel eens zelf op dit contactpunt gaat plaatsnemen om ondernemers te woord te staan, houd dus zijn twitteraccount @RvHemert in de gaten!
Als burgemeester ontmoet Michel Bezuijen ook het liefst, ondanks zijn overvolle agenda, bewoners en ondernemers persoonlijk. Zo opende hij het nieuwe kantoorpand van RD Mobility; een rolstoel specialist dat gerund wordt door een directeur die zelf in een rolstoel zit. En tijdens een werkbezoek bij Logic Supply sleutelde hij kortgeleden nog een ijzersterke computer in elkaar, die gebruikt wordt in de zware industrie.
Blik op de toekomst
De bedrijven in Rijswijk hebben altijd hun blik op de toekomst gericht en de gemeente kijkt graag met hen mee. Van Hemert, die ook verkeer en vervoer in zijn portefeuille heeft, hoopt dat het Rijk én de partners in de MRDH snel met concrete voorstellen komen om The Hague Rotterdam airport beter met het openbaar vervoer bereikbaar te maken. Een snelle verbinding die vanuit Den Haag (door)getrokken wordt langs verschillende ziekenhuizen, het Europees Octrooibureau, de woonwijk RijswijkBuiten, om vervolgens te eindigen op het vliegveld, dát zou de regio in een klap nog toekomstbestendiger maken. De burgemeester wenst zijn stad voor de toekomst een nog meer florerend en actief bedrijfsleven toe. Hiervoor is de combinatie wonen, werken en niet te vergeten groen erg belangrijk. En de bescheidenheid binnen de gemeentegrenzen, die mag ook wel een onsje minder. Want wist u bijvoorbeeld dat bovengenoemde woonwijk RijswijkBuiten al geheel gasloos functioneert? En dat het in Rijswijk gevestigde HR Groep alle wegbewijzeringsborden van Nederland maakt? Precies, er is nog een weg te gaan om Rijswijk nog beter op de kaart te zetten, maar de contouren van een florerende gemeente, die zijn al duidelijk zichtbaar.