15.4 C
Den Haag
vrijdag, oktober 18, 2024

Financieel adviseurs Jan Augustinus, Jeroen van Lunen en Alexander Kuling: “Niemand kan meer om onze beroepsgroep heen”

Onze edities

Een steeds strengere regelgeving op het gebied van financiering, opgelegd door de overheid en het Nibud, maken dat
het speelveld van hypotheekverstrekkers en financiers almaar kleiner wordt. Het gevolg, minder specifiek maatwerk voor
hun clientèle. Desondanks halen Alexander Kuling (Kuling & Co Hypotheken), Jan Augustinus (Aandacht Hypotheken en
Verzekeringen) en Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs bv – alle drie gepokt en gemazeld in de Haagse
wereld van hypotheken, onroerend goed en assurantiën – nog altijd veel voldoening uit hun werk. “Juist vanwege die
strengere regelgeving is een goed contact met de klant in ons vakgebied essentieel.”

De fameuze distilleerderij De Wijnkooper aan de Haagse Prins Hendrikstraat, sinds eind vorig jaar in handen van Mark de Vries en zijn compagnon, is deze vrijdagmiddag de ontmoetingsplek met Jan Augustinus, Alexander Kuling en Jeroen van Lunen. Een drietal dat in het financiële werkveld zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Ieder in zijn eigen vakgebied en vooral met een eigen klantenkring. Want waar Jeroen van Lunen met zijn DGA Financieel Adviseurs bv zich richt op zowel zakelijke als privé panden, daar halen Alexander Kuling (Kuling & Co Hypotheken) en Jan Augustinus van Aandacht Hypotheken en Verzekeringen het merendeel van hun omzet uit de particuliere markt. Ook al lopen de aandachtsgebieden uiteen, voor alle drie geldt dat het contact met en het vertrouwen van de klant essentieel is. “Dat maakt dit werk juist zo aantrekkelijk en dynamisch”, aldus Alexander Kuling.

Het zijn beginzestigers, de een een maandje jonger dan de ander, allemaal woonachtig in Den Haag en, zoals Van Lunen het omschrijft, al een leven lang in het financiële werkveld. Dus hebben de Haagse heren van lieverlee de wereld van hypotheken en alles wat daarmee van doen heeft, zeker de laatste jaren, aanzienlijk zien veranderen. Van Lunen: “Sinds de ineenstorting van de DSB-bank in 2009 zijn de controles die zowel banken als de toezichthouder hanteren almaar strenger geworden. Bovendien wordt de fiscale regelgeving steeds complexer. Deels terecht, aan de andere kant beperkt dat jou als hypotheekadviseur. Je kunt bijvoorbeeld minder maatwerk organiseren voor je klant.” Augustinus vult zijn concullega aan: “De overheid en met name het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, red.) stellen de regels vast wat en vooral hoeveel er geleend mag worden. Ook al ben je in ons vak nog zo creatief, je hebt je aan de

spelregels te houden. En doe je dat niet, dan word je onherroepelijk teruggefloten door de financiële instellingen.” Koude kermis Alexander Kuling herkent zich in de verhalen van zijn vakbroeders. Hij: ‘’Mede door die strengere en vooral complexe regelgeving kan men vandaag de dag bij het aanvragen van een hypotheek voor de aankoop van een huis of advies hierover niet meer om een financieel adviseur heen. Natuurlijk denkt een aantal het zelf wel ‘eventjes’ te kunnen regelen en daardoor geld uit te sparen. Maar al snel merken ze dat ze verdwalen in een woud van constant veranderende wetjes, regeltjes en aanscherping van voorwaarden. Dus als individu op eigen houtje een financiering regelen…je komt vaak van een koude kermis thuis.”

“Vergis je niet”, vult Jan Augustinus aan, “er gaan in een advies en aanvraag van een hypotheek voor een particulier aardig wat uurtjes zitten.” Wijzend naar Jeroen van Lunen aan de andere kant van de tafel: “In het geval van Jeroen die zich veel met de aankoop van zakelijke panden bezighoudt, komen daar nog de nodige uurtjes bij. Het hangt van de complexiteit per geval af, gemiddeld tussen de twintig en 25 uur mag je er wel voor uitrekenen. En wat ons vak zo boeiend maakt, is het contact met de klant. Natuurlijk komen de meesten voor een advies. Door de juiste vragen te stellen, merk je dat de man of vrouw tegenover je zich meer en meer op zijn of haar gemak gaat voelen en leggen ze niet zelden hun hele hebben en houwen op tafel. Daar moet je uiterst zorgvuldig en discreet mee omgaan. Het woord ‘vertrouwen’ is onlosmakelijk aan ons vakgebied verbonden.

Van Lunen is helder in zijn uitspraak als hij zegt: “Als hypotheekadviseur zijn wij toekomstbestendig. Het klinkt misschien arrogant en het is zeker niet zo bedoeld, maar inhakend op wat Alexander zojuist zei, zowel de banken als de man of vrouw die een hypotheek nodig heeft, kunnen simpelweg niet meer om ons heen. Wij kennen als geen ander de weg in de spelonken en krochten van het financiële wereldje van nu. Wij zoeken voor onze cliënten de beste condities. En bij welke bank dat is, is voor ons niet belangrijk. Wij gaan voor het klantbelang.

Elke bank waar een klant rechtstreeks bij aanklopt zal uiteraard zeggen ‘Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.” Kuling zucht nog maar eens diep: “Daarom is het zo belangrijk dat je als klant je dossiers goed voorbereidt.” Een hot item en niet zelden een onderwerp van gesprek tijdens borrels en andere bijeenkomsten met gelijkgestemden, is de verwachte ontwikkeling van de hypotheekrente. Komt er een einde aan de opwaartse lijn, die zich sinds medio 2022 heeft ingezet en geleid heeft tot een stijging van 1,5 naar ruim 5 procent? De drie heren volgen uiteraard de ontwikkelingen op de geldmarkt op de voet en zien op termijn wel een daling aankomen. “Maar”, klinkt het bijna in koor, “we hebben natuurlijk geen glazen bol.” Een brandhaard als het Midden-Oosten kan volgens Kuling de boel plotseling weer volledig op zijn kop zetten. Of de huidige rente aan te hoge kant is? Van Lunen vindt van niet. “Zeker als je het vergelijkt met de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen er sprake was van een rentepercentage van bijna dertien procent. Het huidige rentepercentage past mijns inziens prima in de huidige economische situatie waarin we nu zitten.” Jan Augustinus: “Zorgen maken dat de hypotheekrente weer skyhigh gaat, nee. Het kabbelt op dit moment wat op en neer. Meer niet. Na de snelle stijging in relatief korte tijd, is de schrik er bij de meesten wel uit. De mensen zijn inmiddels gewend aan de huidige rentestand. Dat merk je aan alles. Er wordt weer volop gekocht. Alleen de nieuwbouw zit een dip, maar dat heeft andere oorzaken.

Laatste nieuws

Nieuwe look, meer mogelijkheden: The Hague Conference Centre vernieuwt vergader- en conferentiezalen

Den Haag, 19 september 2024 The Hague Conference Centre introduceert met trots de vernieuwing van de foyer en zalen liggend...

Lees ook..