8.1 C
Den Haag
maandag, december 23, 2024

Zandzakken voor de deur?

Onze edities

Naast ons gevecht tegen het water als gevolg van de klimaatverandering, is er in onze stad een andere stroming waar we in de huidige vastgoedwereld serieus rekening mee moeten gaan houden en dat is een onophoudelijke stroom investeerders en ontwikkelaars die o zo graag willen investeren in onze o zo mooie stad Den Haag. Dat is ook logisch want naast de perfecte ligging tussen zee en land, staat de stad internationaal op de kaart en is aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven en bewoners (al denkt Shell daar kennelijk anders over).

Als adviseur van grondeigenaren in transformatiegebieden word ik gebeld door ontwikkelaars uit het hele land die graag in Den Haag willen investeren. Je zou dus denken dat het gemeentebestuur in de huidige woningmarkt zou doorpakken en investeerders met open armen zou ontvangen.

Ik neem als voorbeeld de Binckhorst. Het was midden in de crisis toen toenmalig wethouder Peter Smit van de daken schreeuwde: “de marktpartijen moeten het doen! Kom met plannen dan gaan we de Binckhorst organisch ontwikkelen!”. Ja, dank je de koekoek, heel ondernemend Nederland lag aan de geeuwhonger en we werden uitgenodigd om plannen te ontwikkelen. Nadat jaren later de vastgoedmarkt weer is opgekrabbeld, wordt de Rotterdamsebaan aangelegd en stelt het gemeentebestuur als eerste van Nederland voor de Binckhorst een zogenaamd Omgevingsplan vast, waarbij investeerders zelf plannen kunnen indienen, ook wel ‘uitnodigingsplanologie’ genoemd. Dat is nog eens beleid. Dit ging nog een stap verder, we schrijven juli 2019: via een zogenaamde woningmonitor konden ontwikkelaars zich online inschrijven om woningen te ontwikkelen en zie daar: binnen een paar uur waren alle beschikbare 5.000 woningen gereserveerd, we kunnen los! Maar het liep anders …

Nu, ruim 2 jaar later stokt de productie omdat we verstrikt zijn geraakt in allerlei procedures en zijn er van de 5000 woningen nog geen 500 gebouwd. Na een dapper en voortvarend beleid is de kramp er volledig ingeschoten. 

Terwijl investeerders en ontwikkelaars schreeuwen om nieuwe locaties en deze op de Binckhorst voor het oprapen liggen, wordt de deur dichtgegooid omdat de bij woningbouw behorende voorzieningen (OV, scholen, groen) onvoldoende zijn gewaarborgd. Natuurlijk, bij woningen horen voorzieningen maar natuurlijk geen reden om zandzakken voor de deur te leggen om vermogende investeerders buiten de stad te houden.

Gevalletje omdenken. Laat de gemeente als de wiedeweerga de Fokker Terminal volstouwen met geïnteresseerde investeerders en deze mensen met alle egards ontvangen en danken voor hun interesse in deze mooie stad. Ook zij snappen dat er voorzieningen nodig zijn om meer woningen te bouwen in de stad maar dit wordt alleen voor hen begrijpelijk als er een stip aan de horizon wordt gezet welke voorziet in een mogelijkheid tot het bouwen van woningen. Op die manier houden we het ook leuk voor bestaande en soms verouderde bedrijven die eindelijk hun grondpositie kunnen verzilveren als dank voor wat ze economisch voor de stad hebben betekend.

De eerste voorziening die we wat mij betreft dus nodig hebben is een grote rode loper.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..