9.5 C
Den Haag
woensdag, december 25, 2024

Arbeidsrecht gaat op de schop in 2020

Onze edities

Voor ondernemers is de datum van 1 januari 2020 een belangrijke, want er verandert vanaf dat moment weer een groot aantal zaken op het gebied van Arbeidsrecht. Wij zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.

Transitievergoeding

Een van de zaken die gaat veranderen in 2020, met de komst van de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) is de Transitievergoeding. Die bedraagt namelijk niet meer een derde maandsalaris per gewerkt jaar bij een dienstverband tot tien jaar en een half maandsalaris per gewerkt jaar, voor ieder jaar dat het dienstverband langer heeft geduurd dan tien jaar. Per 1 januari 2020 dient u als werkgever de transitievergoeding namelijk vanaf de eerste dag van het dienstverband betalen. Mocht u een contract niet willen verlengen, dan betaalt u toch de transitievergoeding over de gehele overeengekomen duur van het contract. 

Bij ontslag ‘oudgedienden’ minder kwijt

Voor ondernemers die werknemers van boven de vijftig jaar jong óf met een dienstverband van meer dan tien jaar de deur willen wijzen is het van groot belang dat zij zich in de nieuwe wetgeving gaan verdiepen. Wacht u namelijk tot na 1 januari 2020 met de ontslagaanvraag, dan kan u dat flink wat geld schelen. De verhoogde opbouw na een dienstverband van tien jaar of langer vervalt namelijk met de nieuwe wetgeving. 

Aanbod vaste uren voor flexwerkers

Werknemers die maandelijks flexibele uren draaien dienen tegenwoordig al een aanbod te krijgen voor een vast aantal uren. Voor lopende contracten geldt per 1 januari 2020 dat een werkgever al op 1 februari 2020 (!) een aanbod voor een vast aantal uren moet worden gedaan, mits de werknemer op 1 januari 2020 al meer dan een jaar een nuluren- of min-max contract heeft. Het aanbod dat u de werknemer moet doen is dan gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat in 2019 gemaakt is. 

Drie contracten in drie jaar

De zogenaamde Ketenregeling wordt in de nieuwe wetgeving ook aangepast. De wetgeving voorziet er op dit moment in dat er drie tijdelijke contracten mogen worden afgesloten. Bij het vierde contract is dit er een voor onbepaalde tijd, óf als de drie contracten een periode van drie jaar overstijgen. Voor de nieuwe wetgeving geldt dat er maximaal drie contracten in 24 maanden kunnen worden aangeboden. 

Als doortastende ondernemer begrijpt u het waarschijnlijk al: neem snel contact op met een juridische dienstverlener in de regio en laat u bijpraten over de nieuwe wetgeving, zodat u in 2020 niet voor kostbare verrassingen komt te staan! 

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..