Al jaren gepokt en gemazeld in het gerechtsdeurwaarders vak, laat Robbert-Jan Brugman van Bazuin & Partners met plezier zijn licht schijnen over de stand van zaken in zijn vakgebied.
Dynamisch en boeiend
De altijd goedlachse Robbert-Jan Brugman begint in zijn moderne, mooi gelegen kantoor aan de rand van het centrum van Den Haag zijn betoog met de opmerking dat zijn vakgebied de laatste jaren volop in ontwikkeling is. Niet alleen wordt bij de opleiding van hedendaagse deurwaarders veel tijd en aandacht besteed aan het zijn van ondernemer en de verantwoordelijkheden die dit met zich brengt, maar in de loop der jaren is de rol van de deurwaarder veranderd van passieve uitvoerder tot actieve meedenker. “Er is politiek en maatschappelijk steeds meer aandacht voor de debiteur en de zwakke positie waarin hij verkeert” weet de geboren Hagenaar te vertellen. “Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in de invoering van het Digitaal Beslagregister, waarin alle beslagen zijn opgenomen – zodat onnodige beslagen achterwege kunnen blijven – en de opkomst van bewindvoering.”
Zelfs de rechterlijke macht ontkomt niet aan vooruitgang, al gaat het geleidelijk. Zo is in de loop van dit jaar het digitaal procederen van start gegaan onder de ambitieuze naam KEI (Kwaliteit en Innovatie). Brugman hierover: “Dit levert vooral voor kleinere kantoren een pittige uitdaging op. Gelukkig hebben wij bij Bazuin altijd de vinger aan de pols als het om vernieuwingen gaat en organiseren we al jaren cursussen waar deurwaarders en advocaten elkaar tegenkomen. Die educatie punten moeten wij toch verplicht halen en wat is dan boeiender om aan te schuiven bij verschillende mensen die een bepaald vakgebied delen?” Voor de cursusdagen wordt altijd een expert uitgenodigd die goed kan vertellen. Een ‘collectief hoorcollege’ noemt Brugman die bijeenkomsten, waar ook ruimte is om met elkaar van gedachten te wisselen. Zo maakt men bij Bazuin & Partners (bij)leren leuk.
Verschuiving naar incasso
Een van de ontwikkelingen die Brugman scherp in de gaten houdt, is de verschuiving van opdrachten naar partijen die vorderingen opkopen. Hierdoor is ook het aanbod van deze bureaus flink gestegen de afgelopen jaren. Ook deze bureaus mogen zich verheugen in de warme belangstelling van politiek en maatschappij. Brugman is daar niet bang voor: “Wij werken helder en transparant. Met iedereen, vóór iedereen. Wij laten ons niet voor een karretje spannen maar nemen altijd onze eigen verantwoordelijkheid.”
En vervolgt: “Begrijp me niet verkeerd: er zijn een aantal uitstekende bureaus in Nederland werkzaam, maar een incassobureau is nu eenmaal niet aan toezicht onderworpen zoals een gerechtsdeurwaarder dat is”. Als tip aan de ondernemers van Business Haaglanden geeft hij graag mee dat men er op let dat hun incassopartner transparant werkt. Een gerechtsdeurwaarder is altijd onderworpen aan financieel en tuchtrechtelijk toezicht. Een veilig gevoel. Bij een incassobureau zou je als ondernemer kunnen kijken of deze is aangesloten bij de NVI.
Mediation
Brugman vindt het een mooi woord, mediation. En hij komt het steeds vaker tegen in zijn vak: “Het is natuurlijk gewoon praten met de betrokken partijen en tot een goede oplossing komen. Dat doen wij al jaren en is een van onze specialiteiten, want zo’n 70 tot 75 procent van de zaken die ik voorbij zie komen worden buiten de rechter om, in de minne dus, geschikt.” Dan moet je er wél als deurwaarder vanaf het begin bovenop zitten, benadrukt Brugman. En, net als met de aanstormende digitalisering, doet men dat bij Bazuin & Partners. Hierdoor kunnen klanten bijvoorbeeld ook 24 uur per dag hun lopende incasso’s inkijken en hebben zij nog steeds een zogenaamde piketdienst voor calamiteiten. Een bedrijf dat 50 jaar geleden werd opgericht én toekomstbestendig is, u weet als ondernemer dus waar u met uw openstaande incasso’s naar toe moet in 2018!