8.5 C
Den Haag
donderdag, december 26, 2024

Geen verstand van zaken resulteert in een kapconstructie met houtrot!

Onze edities

COLUMN JULIA SCHLEMMER

Bouwkundige Alexandria Garantie Aannemers en schilders

De eigenaar van een jaren 50 huis uit de vorige eeuw laat zijn woning renoveren. Een belangrijk onderdeel van deze renovatie is het isoleren van de kapconstructie, de muren en de begane-grondvloer. Als het circa zes jaar later begint te lekken, blijkt – na het verwijderen van de isolatie van de houten kapconstructie – dat het dakbeschot in zeer ernstige mate is aangetast door houtrot. Plaatselijk is het zelfs volledig vergaan.

Onderzoek

De vliering is toegankelijk, maar niet beloopbaar en dient puur als opslagruimte. De opbouw van het dak bestond uit een bitumineuze dakbedekking op een houten dakbeschot. Dit dakbeschot was en is nog steeds opgebouwd uit messing en groefdelen. Op de vliering was nagenoeg geen ventilatie aanwezig. Bij de renovatie is het dak aan de binnenzijde voorzien van een isolatiedeken, die strak tegen het dakbeschot is gemonteerd. De isolatiedekens zijn tussen de gordingen achter latten geklemd. De naden tussen de dekens zijn daarbij niet afgeplakt met tape. Op het dak is tijdens de renovatie een extra laag bitumineuze dakbedekking aangebracht.

De ventilatie van de vliering is verder niet onder handen genomen. Het dakbeschot is op veel plaatsen, voornamelijk in de nok, in ernstige mate aangetast door houtrot danwel lokaal geheel verdwenen.

Analyse en conclusie

De oorzaak van de houtaantasting is overduidelijk: het betreft inwendige condensatie. Doordat in de woning vocht wordt geproduceerd, ontstaat in de wintermaanden een dampstroom door de constructie heen naar buiten. Deze warme vochtige lucht komt ook op de vliering terecht en zoekt – door de isolatie en het dakbeschot heen – een weg naar buiten. Omdat voor de isolatie geen gesloten dampremmende laag aanwezig is, treedt de warme vochtige lucht eenvoudig door de wol heen. Daarbij condenseert de waterdamp zowel in de isolatie als tegen het dakbeschot. Het dakbeschot blijft vervolgens vochtig. Enerzijds door het ontbreken van ventilatie, anderzijds door de extra laag dakbedekking aan de buitenzijde. Die heeft immers voor een nagenoeg dampdichte laag gezorgd. Het vocht kan hierdoor niet uitdampen met alle consequenties van dien.

Herstel

Het herstel moet bestaan uit het op de juiste wijze aanbrengen van de isolatie van het dak. Daarbij moet er minimaal voor worden gezorgd dat tussen de isolatie en het dakbeschot een goed geventileerde ruimte ontstaat, geventileerd met buitenlucht.

Laatste nieuws

Dé tijd voor een nieuwe zaak?!

Hoge kosten, personeelstekorten, om nog maar te zwijgen van alle impact die de Coronapandemie, energiecrisis en inflatie hebben gehad...

Lees ook..