Terwijl ik deze tekst schrijf zit ik nog na te glunderen van de eerste Aspergeparty van MKB Den Haag. Ooit waren mijn bestuurlijke voorgangers mede-grondleggers van een traditie op het vlak van een Haringparty. Inmiddels is het fenomeen van de Haringparty uitgegroeid tot een heel circus. Wij merkten dat wij onze Haringparty haast niet meer konden plannen gezien alle ander partijtjes en vervolgens constateerden wij dat onze leden van de ene party naar de andere party moesten lopen en bijna geen tijd meer hadden om gewoon te genieten. Wij hebben besloten om daarom een nieuwe traditie te starten en zo is de ‘Aspergeparty’ geboren. De eerste vond plaats op Renbaan Duindigt en het was geweldig om dit stukje Haagse glorie in volle actie te mogen bewonderen: zon, dames met hoeden, paarden, races, spanning, polo en winnaars. En niet te vergeten: een heerlijke proeverij van verrukkelijke aspergegerechten. Kortom een fantastisch evenement en we hopen dit de komende jaren verder te kunnen gaan uitbouwen.
Natuurlijk doen bestuursleden meer dan alleen party’s aflopen en daarom wil ik u kort meenemen naar een werkbezoek. Recent ben ik te gast geweest bij Leonard Geluk, bestuursvoorzitter van de Haagse Hogeschool. Ons bezoek was op zijn uitnodiging en dit was in zichzelf al een bijzonder feit. Voor het eerst in de 5,5 jaar dat ik voorzitter ben, was er een handreiking van de HHS richting MKB Den Haag om samenwerking te verkennen. Deze stap alleen al hebben we als zeer positief ervaren en natuurlijk willen we graag een met de HHS samenwerken.
Na de eerste kennismaking konden we in het gesprek al snel inhoudelijke thema’s aansnijden, waarbij een thema waar we dieper op in zijn gegaan ‘de HHS als netwerkhogeschool’ was. Dit is een belangrijke en interessante nieuwe ambitie van de HHS.
Ze beogen daarmee een open verbinding tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk te realiseren. Daartoe stellen ze zich open en actief op naar de omgeving met als doel een bijdrage te leveren aan de economische en maatschappelijke vraagstukken van de regio.
Daarbij zijn zij op zoek naar wederkerigheid. Tot zover gaat het dan helemaal goed tussen een hogeschool en het MKB. Maar dan komt de vraag: en hoe doe je dat dan? Wat gaan we doen en wat gaat dat concreet opleveren? Hiervoor hebben we afgesproken om beiden wat huiswerk te gaan doen. Leonard intern bij de HHS en ik intern bij het bestuur en bij de achterban. Waar hebben wij dan behoefte aan? En, niet minder belangrijk, wat hebben wij in het kader van wederkerigheid te bieden?
De afspraak is dat we elkaar over circa zes maanden weer bestuurlijk treffen. Waar ik wel een beetje van baal is dat ik al lang van school ben en nu toch weer ‘huiswerk’ heb. En dat in de zomer! Maar ach, het is voor een goede zaak. Dat dan weer wel.